Smaki Polski – kulinarna integracja studentów zagranicznych

11 kwietnia 2025 r. odbyły się warsztaty kulinarne dla studentów zagranicznych. Uczestnicy wydarzenia, reprezentujący różne kraje świata, mieli okazję poznać tradycyjne dania polskiej kuchni oraz zintegrować się w międzynarodowym gronie.

W warsztatach wzięli udział studenci zagraniczni, studiujący w UP w Lublinie na pełnych studiach jak i przebywający w ramach wymiany z programu Erasmus, na przykład z Turcji, Francji, Ukrainy, Jordanii, Wielkiej Brytanii czy Włoch. Zajęcia  w Pracowni Gastronomicznej  prowadzili  studenci Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii: Jakub Murat, Piotr Kwiatkowski, Wiktoria Dąbek, Karolina Otwinowska. Studenci zostali podzieleni na dwie grupy, pierwsza grupa miała okazję zrobić polskie pierogi, a druga jedno z najpopularniejszych ciast w naszym kraju: szarlotkę.

Celem tego spotkania było nie tylko zapoznanie naszych studentów zagranicznych z polską kuchnią, ale także ich integracja. Ta forma wspólnego spędzania czasu była świetną integracją, umożliwiającą również podzieleniem się informacjami na temat kuchni swojego kraju pochodzenia. Mamy nadzieję, że to wydarzenie było dopiero początkiem kolejnych wydarzeń, które zjednoczą nasze środowisko akademickie.

Warsztaty zostały zorganizowane przez Dział Rekrutacji i Promocji oraz Biuro Mobilności Akademickiej.

Oferta naszych studiów w języku angielskim

fot. Katarzyna Krzaczkowska/DRiP
Galeria zdjęć
Zobacz