Dobiega końca realizacja innowacyjnego projektu winiarskiego realizowanego na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii, Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu, ze wsparciem analitycznym Centralngo Laboratorium Badawczego. Rezultatem prac projektowych jest opracowanie i wdrożenie innowacyjnej technologii produkcji, dzięki której powstały wina charakteryzujące się wyższą jakością sensoryczną i właściwościami nutraceutycznymi.
Kierownikiem projektu jest dr inż. Anna Stój, a głównymi wykonawcami dr inż. Tomasz Czernecki i dr hab. inż. Iwona Szot.
Tytuł projektu: „Wpływ udoskonalonych technologii wykorzystujących gazy obojętne na etapie przed fermentacyjnej obróbki moszczu na skład chemiczny, jakość sensoryczną oraz właściwości nutraceutyczne wina” *
W projekcie zaprojektowano i wykonano prototypową prasę pneumatyczną z zamkniętym system tłoczenia. Wyprodukowane przez rolników moszcze i wina, chronione gazami oraz niezabezpieczone przed kontaktem z tlenem, zostały poddane badaniom fizykochemicznym oraz analizie sensorycznej.
Naukowcy pracujący w projekcie przewidują, że ta nowoczesna metoda polegająca na zastosowaniu gazów obojętnych w procesie wytwarzania wina, pozwoli ograniczyć szeroko stosowany zabieg chemicznego zapobiegania utlenieniu podczas produkcji wina (np. przez dodatek dwutlenku siarki), a co zatem idzie – istotnie wpłynie na poprawę jakości produktu jakim jest wino.
Więcej o projekcie:
https://www.youtube.com/watch?v=JT05TwndJWc
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
NIP 712 010 37 75
REGON 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP