Prof. B.Sołowiej ekspertem w „Pytaniu na Śniadanie”

W najnowszym wydaniu cyklu „Jedzenie ma znaczenie” emitowanego w ramach „Pytania na Śniadanie” kluczową rolę odegrał prof. dr hab. Bartosz Sołowiej, prorektor ds. nauki i współpracy z zagranicą. To właśnie z jego eksperckim komentarzem prowadzący przyglądali się roli białka w diecie.

grafika

Wspólnie analizowali popularność produktów wysokobiałkowych, takich jak jogurty proteinowe, batony czy koktajle. Jednym z głównych tematów rozmowy jest rola odżywek białkowych w codziennym żywieniu.

W programie pojawiają się praktyczne wskazówki dotyczące wyboru białka:

  • czy lepiej sięgać po tradycyjne źródła, takie jak mięso i sery,
  • kiedy warto rozważyć izolaty białkowe,
  • dla kogo sprawdzą się smakowe mieszanki,
  • dlaczego zapotrzebowanie na białko dotyczy każdego, niezależnie od wieku i płci.

Takie rozmowy pokazują, jak w prosty sposób można wykorzystać wyniki badań w codziennych wyborach żywieniowych — bez zbędnych komplikacji, za to z realną korzyścią dla zdrowia