W dniach 7-11 października 2024 roku w Szkole Doktorskiej Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie gościć będzie profesor Osama Ibrahim reprezentujący Department of Dairy Sciences, Institute of Food Industry and Nutrition Research w Kairze (Egipt).

Wizyta finansowana jest w ramach projektu NAWA STER “Actions towards the internationalization of the Doctoral School of the University of Life Sciences in Lublin (I-SDUPL)”, w ramach zadania ‘Szkoła mistrzów”, które ma na calu zapraszanie wybitnych przedstawicieli świata nauki reprezentujących różne dyscypliny w  celu prowadzenia zajęć z doktorantami.

WIZYTÓWKA NAUKOWA ZAPROSZONEGO PROFESORA

Profesor Osama Ibrahim jest specjalistą z zakresu technologii żywności, specjalność – chemia produktów mleczarskich. Tematyka jego badań dotyczy oczyszczania i charakteryzowania enzymów z nowych źródeł w celu poprawy właściwości żywności, badania cech funkcjonalnych, jak i korzyści terapeutycznych białek spożywczych, przedłużania okresu przydatności do spożycia żywności, stosując tanie lub przyjazne dla środowiska materiały; oraz optymalizowania lub rozwijania specjalnych produktów spożywczych, a także produkcji nowatorskich produktów spożywczych o wysokiej wartości biologicznej, niedrogich i dostępnych dla wszystkich warstw społeczeństwa. Prof. Osama Ibrahim jest autorem wielu patentów i artykułów opublikowanych w międzynarodowych czasopismach naukowych i technicznych. Osama A. Ibrahim

Wskaźniki bibliograficzne profesora wizytującego (według bazy danych Web of Science):

  • h-index = 12
  • liczba publikacji = 56
  • liczba cytowań >700

PROGRAM WIZYTY

PONIEDZIAŁEK, 7 PAŹDZIERNIKA, 2024
Spotkanie z kadrą zarządzającą i dydaktyczną SD UPL; Temat: Wspieranie współpracy naukowej: multidyscyplinarne podejście do nadzoru nad absolwentami, badań w ramach współpracy i publikacji naukowych

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Biuro szkoły doktorskiej
ul. Akademicka 13;
10:30 – 11:30

Seminarium naukowe z Doktorantami Szkoły Doktorskiej Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie;
Tytuł: „Pisanie i recenzowanie artykułów naukowych”

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
ul. Głęboka 28;
sala 134: 12:00 – 13:30
ŚRODA, 9 PAŹDZIERNIKA, 2024

Wykład ogólnodostępny skierowany do społeczności uniwersyteckiej;
Tytuł: „Zastosowanie badań naukowych w skali przemysłowej”

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
ul. Skromna 8
sala 15: 11:30 – 12:30
Wykład dla studentów szkoły doktorskiej reprezentujących dyscyplinę Technologia żywności i żywienia
Tytuł: „Enzymy jako obiecujące narzędzie do poprawy cech funkcjonalnych żywności”
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
ul. Skromna 8
sala 15: 13:00 – 14:30
PIĄTEK, 11 PAŹDZIERNIKA, 2024

Seminarium naukowe z Doktorantami Szkoły Doktorskiej Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie;
Tytuł: „Pisanie i recenzowanie artykułów naukowych”

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
ul. Głęboka 28;
sala 134: 13:30 – 15.00

RELACJA Z WIZYTY

W dniach 7-11 października 2024 roku na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie w ramach zaproszenia Szkoły Doktorskiej naszej Uczelni gościł profesor Osama Ibrahim reprezentujący Department of Dairy Sciences, Institute of Food Industry and Nutrition Research w Kairze (Egipt).

Wizyta finansowana była w ramach projektu NAWA STER “Actions towards the internationalization of the Doctoral School of the University of Life Sciences in Lublin (I-SDUPL)”, w ramach zadania ‘Szkoła mistrzów”, które ma na calu zapraszanie wybitnych przedstawicieli świata nauki reprezentujących różne dyscypliny w celu prowadzenia zajęć z doktorantami.

W ramach wizyty profesora odbyły się następujące wydarzenia:

  • Seminaria naukowe z wszystkimi Doktorantami Szkoły Doktorskiej Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
  • Wykład dla pracowników Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
  • Seminarium naukowe z doktorantami z dyscypliny technologia żywności żywienia Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie

Tematyka zajęć prowadzonych przez profesora wizytującego dotyczyła możliwości zastosowania badań naukowych w skali przemysłowej, enzymów jako narzędzi do poprawy cech funkcjonalnych żywności oraz aspektów związanych z przygotowaniem i publikowaniem prac naukowych w wysokiej rangi czasopismach naukowych.

Łącznie w wydarzeniach uczestniczyło około 80 osób.