W dniach 7-11 października 2024 roku w Szkole Doktorskiej Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie gościć będzie profesor Osama Ibrahim reprezentujący Department of Dairy Sciences, Institute of Food Industry and Nutrition Research w Kairze (Egipt).
Wizyta finansowana jest w ramach projektu NAWA STER “Actions towards the internationalization of the Doctoral School of the University of Life Sciences in Lublin (I-SDUPL)”, w ramach zadania ‘Szkoła mistrzów”, które ma na calu zapraszanie wybitnych przedstawicieli świata nauki reprezentujących różne dyscypliny w celu prowadzenia zajęć z doktorantami.
Profesor Osama Ibrahim jest specjalistą z zakresu technologii żywności, specjalność – chemia produktów mleczarskich. Tematyka jego badań dotyczy oczyszczania i charakteryzowania enzymów z nowych źródeł w celu poprawy właściwości żywności, badania cech funkcjonalnych, jak i korzyści terapeutycznych białek spożywczych, przedłużania okresu przydatności do spożycia żywności, stosując tanie lub przyjazne dla środowiska materiały; oraz optymalizowania lub rozwijania specjalnych produktów spożywczych, a także produkcji nowatorskich produktów spożywczych o wysokiej wartości biologicznej, niedrogich i dostępnych dla wszystkich warstw społeczeństwa. Prof. Osama Ibrahim jest autorem wielu patentów i artykułów opublikowanych w międzynarodowych czasopismach naukowych i technicznych. |
Wskaźniki bibliograficzne profesora wizytującego (według bazy danych Web of Science):
PONIEDZIAŁEK, 7 PAŹDZIERNIKA, 2024 | |
---|---|
Spotkanie z kadrą zarządzającą i dydaktyczną SD UPL; Temat: Wspieranie współpracy naukowej: multidyscyplinarne podejście do nadzoru nad absolwentami, badań w ramach współpracy i publikacji naukowych |
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie |
Seminarium naukowe z Doktorantami Szkoły Doktorskiej Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie; |
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie ul. Głęboka 28; sala 134: 12:00 – 13:30 |
ŚRODA, 9 PAŹDZIERNIKA, 2024 | |
Wykład ogólnodostępny skierowany do społeczności uniwersyteckiej; |
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie ul. Skromna 8 sala 15: 11:30 – 12:30 |
Wykład dla studentów szkoły doktorskiej reprezentujących dyscyplinę Technologia żywności i żywienia Tytuł: „Enzymy jako obiecujące narzędzie do poprawy cech funkcjonalnych żywności” |
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie ul. Skromna 8 sala 15: 13:00 – 14:30 |
PIĄTEK, 11 PAŹDZIERNIKA, 2024 | |
Seminarium naukowe z Doktorantami Szkoły Doktorskiej Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie; |
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie ul. Głęboka 28; sala 134: 13:30 – 15.00 |
W dniach 7-11 października 2024 roku na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie w ramach zaproszenia Szkoły Doktorskiej naszej Uczelni gościł profesor Osama Ibrahim reprezentujący Department of Dairy Sciences, Institute of Food Industry and Nutrition Research w Kairze (Egipt).
Wizyta finansowana była w ramach projektu NAWA STER “Actions towards the internationalization of the Doctoral School of the University of Life Sciences in Lublin (I-SDUPL)”, w ramach zadania ‘Szkoła mistrzów”, które ma na calu zapraszanie wybitnych przedstawicieli świata nauki reprezentujących różne dyscypliny w celu prowadzenia zajęć z doktorantami.
W ramach wizyty profesora odbyły się następujące wydarzenia:
Tematyka zajęć prowadzonych przez profesora wizytującego dotyczyła możliwości zastosowania badań naukowych w skali przemysłowej, enzymów jako narzędzi do poprawy cech funkcjonalnych żywności oraz aspektów związanych z przygotowaniem i publikowaniem prac naukowych w wysokiej rangi czasopismach naukowych.
Łącznie w wydarzeniach uczestniczyło około 80 osób.
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
NIP 712 010 37 75
REGON 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP