24 czerwca 2025 roku w Pałacu Prezydenckim odbyły się nominacje profesorskie. dr. hab. inż. Dariusz Góral został pierwszym w Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie profesorem w dziedzinie inżynieria mechaniczna.
Dariusz Góral to specjalista w zakresie inżynierii mechanicznej a w szczególności inżynierii rolniczej i technologii chłodnictwa w przemyśle spożywczym. Autor licznych prac naukowych z zakresu chłodzenia, zamrażania i modelowania procesów cieplnych w żywności oraz nanotechnologii. Urodzony w 08.09.1965 roku w Lublinie. Profesor Dariusz Góral jest absolwentem Wydziału Techniki Rolniczej Akademii Rolniczej w Lublinie (1991), gdzie uzyskał tytuł magistra inżyniera w zakresie Eksploatacja Maszyn i Urządzeń Przemysłu Rolno-Spożywczego. W 1996 roku obronił pracę doktorską pt. „Wpływ termofizycznych właściwości produktów rolniczych i spożywczych oraz warunków ich rozmrażania na czas trwania procesu”, uzyskując stopień doktora nauk rolniczych w zakresie inżynierii rolniczej. Stopień doktora habilitowanego nauk rolniczych w zakresie technologii chłodnictwa oraz inżynierii i aparatury przemysłu spożywczego otrzymał w 2011 roku na Wydziale Inżynierii Produkcji Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie na podstawie rozprawy naukowej „Analiza wykorzystania metody impingement we fluidyzacyjnym zamrażaniu owoców i warzyw”.
W 2025 r. uzyskał tytuł profesora nauk inżynieryjno-technicznych z dziedziny inżynieria mechaniczna.
W roku 2010 ukończył studia podyplomowe „Zarządzanie projektami i pracami rozwojowymi” w Wyższej Szkole Ekonomii i Innowacji w Lublinie. Zatrudniony od 1992 r. na macierzystej uczelni, przeszedł kolejne etapy kariery akademickiej – od asystenta (1992–1996) w Katedrze Suszarnictwa i Chłodnictwa, przez adiunkta (1996–2011) w Katedrze Chłodnictwa i Energetyki Przemysłu Spożywczego, po profesora uczelni (od 2018) i obecnie (od 2025) profesora w Katedrze Biologicznych Podstaw Technologii Żywności i Pasz UP w Lublinie.
Specjalizuje się w inżynierii chłodniczej, transporcie chłodniczym, modelowaniu procesów zamrażania i rozmrażania żywności oraz technologii żywności wygodnej. Jego zainteresowania obejmują również tematykę fortyfikacji produktów spożywczych i wykorzystania surowców odpadowych przemysłu rolno-spożywczego do syntezy nanomateriałów. Autor i współautor ponad 100 artykułów naukowych, 3 monografii i 7 rozdziałów w monografiach. Sumaryczny Impact Factor dorobku wynosi 54,723, a indeks Hirscha 10.
Współautor kilku patentów z zakresu pomiarów termicznych oraz konstrukcji urządzeń do chłodniczej obróbki żywności. Kierownik i wykonawca licznych projektów badawczych, m.in. w wyniku konkursu międzynarodowego „Kick-off meeting with Unilever” został członkiem zespołu biorącego udział w grancie pt. „Sustainable Ice Cream Challenge” realizowanym razem z 11 innymi zespołami z Uniwersytetów z Chin, Japonii, Niemiec, Kanady, Szwecji, Turcji, Portugali, Grecji i Kolumbii. Projekt realizowany był w dwóch etapach i obejmował przygotowanie innowacyjnego rozwiązania w produkcji lodów dla Unilever Innovation Centre Wageningen B.V.
Jest twórcą programu FREEZ do obliczeń czasu zamrażania i rozmrażania. Odbył staże naukowe i szkolenia w wielu ośrodkach polskich i zagranicznych, m.in. Universitat Politècnica de València (Hiszpania), Slovak University of Agriculture w Nitrze (Słowacja), Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie oraz Politechnika Białostocka.
Współorganizator i uczestnik licznych krajowych i międzynarodowych konferencji naukowych. Promotor 2 rozpraw doktorskich i aktywny nauczyciel akademicki. Za osiągnięcia naukowo-badawcze był 6 krotnie wyróżniony nagrodami indywidualnymi i zespołowymi JM Rektora UP w Lublinie. Jest odznaczony m.in. Medalem Komisji Edukacji Narodowej, Złotym Medalem za Długoletnią Służbę, Medalem Prezydenta Miasta Lublin.
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
NIP 712 010 37 75
REGON 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP