Pod nadzorem naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie – zgodnie z programem ochrony zasobów genetycznych – odtwarzana jest populacja kozy sandomierskiej.  Idea zrodziła się w 2015 roku w Katedrze Hodowli Małych Przeżuwaczy. Jak podkreśla prof. dr hab. Andrzej Junkuszew (Zakład Hodowli Małych Przeżuwaczy i Stacja Badawcza Im. Prof. T. Efnera) produkty mleczne i mięso pochodzące od tych zwierząt spełniają standardy najwyższej jakości. Rasy typu koza sandomierska mają ponadto odporność i łatwość adaptacji nowych warunkach, dodaje dr. hab. Monika Greguła-Kania z Katedry Hodowli Zwierząt i Doradztwa Rolniczego. 

zdjęcia: TVP3 LUBLIN
lublin.tvp.pl, Program AGRO WIEŚCI, z dn. 10.06.2023 r. (czas od 07:23)
Zobacz