Prof. dr hab. inż. Marek Babicz z Wydziału Nauk o Żwierzętach i Biogospodarki został jednym z kluczowych autorów nowo zatwierdzonego systemu jakości żywności TAQ – Tradition And Quality.
11 kwietnia 2025 r. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Czesław Siekierski podpisał decyzję uznającą system TAQ – Tradition And Quality za krajowy system jakości żywności.Jest to innowacyjne podejście do produkcji mięsa wieprzowego i jego przetworów, z naciskiem na tradycyjne rasy, dobrostan zwierząt oraz eliminację antybiotyków i pasz GMO. Jakość i bezpieczeństwo żywności to priorytet dla producentów i konsumentów żywności. System TAQ stawia nacisk na najwyższe standardy unijne i jako taki ma szansę zaistnieć również poza granicami Polski.
Gratulujemy Profesorowi i cieszymy się, że wiedza i zaangażowanie naukowców z naszego Uniwersytetu realnie wpływają na rozwój polskiego rolnictwa i jakość żywności.
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
NIP 712 010 37 75
REGON 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP