Profesor Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie współtwórcą nowego krajowego systemu jakości żywności TAQ

Prof. dr hab. inż. Marek Babicz z Wydziału Nauk o Żwierzętach i Biogospodarki został jednym z kluczowych autorów nowo zatwierdzonego systemu jakości żywności TAQ – Tradition And Quality.

fotografia

11 kwietnia 2025 r. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Czesław Siekierski podpisał decyzję uznającą system TAQ – Tradition And Quality za krajowy system jakości żywności.Jest to innowacyjne podejście do produkcji mięsa wieprzowego i jego przetworów, z naciskiem na tradycyjne rasy, dobrostan zwierząt oraz eliminację antybiotyków i pasz GMO. Jakość i bezpieczeństwo żywności to priorytet dla producentów i konsumentów żywności. System TAQ stawia nacisk na najwyższe standardy unijne i jako taki ma szansę zaistnieć również poza granicami Polski.

Gratulujemy Profesorowi i cieszymy się, że wiedza i zaangażowanie naukowców z naszego Uniwersytetu realnie wpływają na rozwój polskiego rolnictwa i jakość żywności.

 

 

Informacje szczegółowe
Zobacz