Prof. dr hab. Karolina Wójciak jest absolwentką Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii, Akademii Rolniczej w Lublinie (obecnie Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie).
W 2007 r. obroniła pracę magisterską pt. „Wpływ dodatku naparu herbaty na właściwości fizykochemiczne produktu mięsnego”, której promotorem był prof. dr hab. Zbigniew Dolatowski. Prof. dr hab. Karolina Wójciak została zatrudniona na stanowisku asystenta (2008) a następnie adiunkta (2013) w Katedrze Technologii Mięsa i Zarządzania Jakością na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii UP w Lublinie. Stopień naukowy doktora nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia, specjalność technologia mięsa, uzyskała na podstawie obrony dysertacji doktorskiej pt. „Probiotyki w produkcji kiełbasy dojrzewającej”. Promotorem wyróżnionej pracy doktorskiej był prof. dr hab. Zbigniew J. Dolatowski.
21 grudnia 2016 roku Rada Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii na podstawie osiągnięcia naukowego w postaci cyklu siedmiu oryginalnych prac twórczych, ujętych pod wspólnym tytułem: „Serwatka kwasowa w produkcji wyrobów mięsnych bez azotanów”, opublikowanych w latach 2014-2016 nadała dr inż. Karolinie Wójciak stopień doktora habilitowanego w zakresie nauk rolniczych, technologia żywności i żywienia. dr hab. inż. Karolina Wójciak od 2018 pracowała na stanowisku profesora uczelni w Katedrze Technologii Żywności Pochodzenia Zwierzęcego, a od 2020 roku pełni funkcję prodziekana ds. studenckich i dydaktyki na macierzystym wydziale.
Prof. Wójciak jest autorem i współautorem 131 prac naukowych (40 w czasopismach z listy JCR), a także m.in. 14 publikacji naukowych w czasopismach naukowych nieposiadających IF, 27 rozdziałów w monografii, 2 monografii i 44 doniesień konferencyjnych oraz jednego patentu (IF 127,07, 3327 pkt. MEiN/MNiSW, indeks Hirscha = 16).
Jako wykonawca zrealizowała 10 projektów finansowanych przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego oraz Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Pełniła funkcję kierownika zadania badawczego pt. „Badania nad innowacyjnymi produktami mięsnymi o obniżonej zawartości azotanów wytwarzanymi w oparciu o surowiec pozyskiwany z tuczników pochodzących z różnych systemów utrzymania” w projekcie pt. „Systemy produkcji i pakowania żywności zapewniające zachowanie jej bioaktywnych składników ważnych w profilaktyce chorób cywilizacyjnych” (RID: 029/RID/2018/2019), realizowanego w okresie od 01.01.2019 do 31.12.2023 r.
Pani Profesor, w ramach poszerzania warsztatu badawczego, odbyła staże naukowe w Katedrze i Zakładzie Fizjologii Człowieka Uniwersytetu Medycznego w Lublinie, AgroBioTech Research Centre (Slovak University of Agriculture in Nitra, Slovakia) oraz współpracowała z licznymi jednostkami naukowymi krajowymi i zagranicznymi m. in. Zakładem Higieny i Zarządzania Jakością Żywności SGGW w Warszawie, Katedrą Jakości Produktów Żywnościowych oraz Katedrą Towaroznawstwa Żywności Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Instytutem Ochrony Środowiska PIB z siedzibą w Warszawie, Centro Tecnológico de la Carne de Galicia w Hiszpanii, Technische Universität Berlin, Niemcy.
Promotor w zakończonym przewodzie doktorskim. Wypromowała także 46 dyplomantów: 2 licencjatów, 23 inżynierów i 21 magistrów. Pełniła funkcję recenzenta 35 prac dyplomowych na obu stopniach kształcenia. Była powołana na recenzenta w postępowaniu habilitacyjnym i 2 w sprawie nadania stopnia doktora oraz pełniła funkcję sekretarza lub członka komisji habilitacyjnej w 3 postępowaniach. Pani Profesor wykonała recenzje ponad 57 artykułów naukowych oraz kilkunastu rozdziałów w monografii.
W ramach działalności dydaktycznej prof. dr hab. Karolina Wójciak była osobą prowadzącą 27 przedmiotów na kierunkach nauczania: technologia żywności i żywienie człowieka, dietetyka, gastronomia i sztuka kulinarna, towaroznawstwo, bezpieczeństwo i certyfikacja żywności. Realizuje także zajęcia w języku angielskim dla studentów programu Erasmus+ z zakresu technologii mięsa i bezpieczeństwa żywności oraz prowadzi wykłady i zajęcia praktyczne w ramach studiów podyplomowych „Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności” w UP w Lublinie.
Od roku 2008 jest członkiem Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, zaś od 2020 r. jest członkiem Sekcji Bezpieczeństwa Żywności Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN. Pani Profesor pełniła rolę eksperta zaproszonego przez Komisję Europejską Directorate General for Health and Food Safety do projektu “Ad-hoc study on the monitoring of the implementation of Directive 2006/52/EC as regards the use of nitrites by industry in different categories of meat products”. Dyskusje w ramach sesji panelowych dotyczyły: zastosowania azotanów w mięsie i wyrobach mięsnych, wpływu dodatku azotanów na barwę, smakowitość oraz trwałość wyrobów mięsnych, tworzenia nitrozoamin, możliwych alternatyw dla stosowania azotanów – rozwoju, badań i zastosowania w przemyśle.
Zainteresowania naukowe prof. Wójciak koncentrują się wokół próby wyjaśnienia natury zjawisk fizycznych i biofizycznych i skutków stosowania w technologii mięsa wybranych ekstraktów roślinnych, szczepów probiotycznych oraz niekonwencjonalnych metod obróbki fizycznej. W swojej pracy badawczej zajmuje się: opracowaniem receptury i technologii wytwarzania funkcjonalnych produktów mięsnych o cechach żywności probiotycznej, oceną wartości odżywczej i zdrowotnej ekologicznego mięsa i produktów mięsnych w oparciu o analizę biologicznie aktywnych związków zapewniających potencjalne korzyści dla konsumentów oraz opracowaniem technologii innowacyjnych produktów mięsnych o ograniczonym lub całkowicie wyeliminowanym dodatku azotanu (III) i /lub (V) sodu/potasu z wykorzystaniem ekstraktów roślinnych (E. angustifolium L., C. annuum L., R. nigrum L., R. officinalis L., S. alba L., J. communis L.), serwatki kwasowej, ultradźwięków oraz ich kombinacji.
Działalność naukowa oraz organizacyjna Pani Profesor była wielokrotnie nagradzana przez JM Rektora Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, dwukrotnie otrzymała również dyplom uznania od JM Rektora SGGW w Warszawie za osiągnięcia naukowe. Decyzją Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego otrzymała stypendium dla wybitnego młodego naukowca.
Kierunki pracy badawczej wynikają z własnych zainteresowań naukowych i wpisują się w tematykę badań prowadzonych Zakładzie Technologii Mięsa i Zarządzania Jakością, Katedry Technologii Żywności Pochodzenia Zwierzęcego, Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii, Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
NIP 712 010 37 75
REGON 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP