Pióra zazwyczaj kojarzone są z ptakami, które służą im do przemieszczania się, mają znaczenie w fizjologii warunkując m.in. termoregulację, wodoodporność, ochronę przed promieniowaniem UV, a także podczas zdobywania pożywienia i w komunikacji (Terrill i Shultz 2023). W domostwach pióra puchowe znane są jako wkłady do poduszek, a różne rodzaje piór jako ozdoby. Jednakże potencjał użytkowy piór wynika nie tylko z wymienionych funkcji, ale także z ich składu chemicznego. Zwłaszcza dotyczy to pierza odpadowego powstającego w dużych ilościach podczas produkcji i przetwórstwa drobiu.
Odpadowe pierze kurcząt podobnie jak inne odpady keratynowe tj. szczecina, sierść, rogi, kopyta itp. należą do odpadów wysokoazotowych i wysokosiarkowych. Zawierają 90% białka, głównie keratynę, od 12 do 18% azotu i od 2 do 5% siarki oraz 1,27% tłuszczów i 3,20% składników mineralnych (Korniłłowicz-Kowalska i Bohacz 2011). Niewłaściwie zagospodarowane, podczas niekontrolowanego mikrobiologicznego rozkładu, stanowią zagrożenie dla środowiska poprzez uwalnianie dużej ilości trujących gazów i mogą być źródłem mikroorganizmów patogennych (Korniłłowicz-Kowalska i Bohacz 2011, Li 2019). Według Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) pierze kurcząt należy do odpadów trzeciej kategorii o małym zagrożeniu dla zdrowia ludzi i zwierząt, które może zostać poddane recyklingowi (Bohacz i Korniłłowicz-Kowalska 2009, Możejko i Bohacz 2023).
Wielu autorów podaje, że pióra z przemysłu drobiarskiego mogą być przetworzone na różne produkty za pomocą fizyko-chemicznych lub mikrobiologicznych metod (Korniłłowicz-Kowalska i Bohacz 2011; Reddy 2015; Bohacz 2017; Li 2019). Przetworzone pióra mogą znaleźć zastosowanie jako nowoczesne materiały kompozytowe, jako mikro- i nanocząstki do zastosowania medycznego, farmaceutycznego i w kosmetologii, jako środki klejące w przemyśle tekstylnym, jako absorbenty do oczyszczania zanieczyszczeń chemicznych wody, w rolnictwie jako bionawozy, pasza dla zwierząt oraz jako substrat do pozyskiwania enzymów proteolitycznych i keratynolitycznych np. do zastosowania w przemyśle skórzanym (Korniłłowicz-Kowalska i Bohacz 2011, Reddy 2015, Li 2019). Stosowane metody fizyko-chemiczne chociaż są skuteczne w modyfikacji keratyny pierza wydają się być niekorzystne ze względów ekonomicznych i środowiskowych, ponieważ sprzyjają destrukcji niektórych aminokwasów i jednocześnie wymagają dodatkowych nakładów energii. Alternatywą do stosowania nieprzyjaznych środowisku metod w celu wytworzenia użytecznych produktów z piór są metody biologiczne z udziałem mikroorganizmów. Ograniczeniem w stosowaniu metod mikrobiologicznych jest specyficzna struktura białka keratynowego wynikająca z dużej ilości wiązań chemicznych w szczególności wiązań disiarczkowych warunkujących dużą odporność na lizę enzymatyczną. Jednakże wśród dużej liczby mikroorganizmów znajdują się takie, które z powodzeniem powodują biodegradację tego trudnodegradowalnego białka. Do tych mikroorganizmów należą bakterie, promieniowce oraz dermatofity i grzyby z grupy Chrysosporium (Korniłłowicz-Kowalska i Bohacz 2011; Lasekan 2013; Bohacz 2017; Bohacz i Możejko 2024).
Biorąc pod uwagę rolniczy i ogrodniczy kierunek zagospodarowania odpadów keratynowych za pomocą przyjaznych środowisku metod, kompostowanie odpadowego pierza z odpadami ligninocelulozowymi bogatymi w węgiel organiczny dostarcza produkt/bionawóz/kompost o wysokiej wartości nawozowej oraz próchnicotwórczej, który jest bezpieczny pod względem sanitarnym, fitosanitarnym i bez fitotoksycznego odziaływania (Bohacz 2019a, Bohacz 2019b). Otrzymane w wyniku grzybowej biodegradacji pierza hydrolizaty keratynowe charakteryzują się także dużą zawartością jonów amonowych i siarczanowych, co jest szczególnie ważne podczas nawożenia roślin o wysokim zapotrzebowaniu na siarkę. Wprowadzone doglebowo, w warunkach modelowych, rozcieńczone hydrolizaty keratynowe poprawiają na ogół aktywność biologiczną gleb i stymulują wzrost roślin. Hydrolizaty takie nie oddziałują także toksycznie na rośliny (Bohacz 2017, Bohacz i wsp. 2019, Możejko i Bohacz 2023).
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
NIP 712 010 37 75
REGON 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP