22 października 2025 r. studenci I roku II stopnia kierunku technologia żywności i żywienie człowieka, mieli okazję uczestniczyć w wizycie studyjnej w Fabryce Cukierków „Pszczółka” w Lublinie.

Studenci podczas wizyty mogli skonfrontować teorię, której uczyli się na przedmiocie cukiernictwo, z przemysłową skalą rozwiązań techniczno-technologicznych. Zapoznali się z funkcjonowaniem kluczowych linii produkujących takie wyroby jak karmelki, praliny, wyroby drażerowane, galaretki z sokami owocowymi oraz cukierki oblewane czekoladą. Podczas wizyty w laboratorium omówiono zakres obowiązków dotyczących kontroli jakości surowców, produktów oraz sposoby monitorowania bezpieczeństwa mikrobiologicznego w fabryce.
Po zakładzie oprowadzał Dyrektor Produkcji Patryk Placek, natomiast opiekunami ze strony uczelni były dr hab. inż. Marzena Włodarczyk-Stasiak, prof. uczelni i dr inż. Izabela Podgórska-Kryszczuk.
Wizyta studyjna odbyła się ramach projektu „Efektywne kształcenie specjalistów dla branż kluczowych” nr FERS.01.05-IP.08-0043/23 dofinansowanego z funduszy Unii Europejskiej.
Dzięki wsparciu z Europejskiego Funduszy Społecznego Plus dwudziestu siedmiu uczestników projektu „Efektywne kształcenie specjalistów dla branż kluczowych” nabyło kompetencje i cenne praktyczne doświadczenie zawodowe.

ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
NIP 712 010 37 75
REGON 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP