Mgr Paula Grdeń
III rok Szkoły Doktorskiej
Technologia Żywności i Żywienia
Uniwersytet Mendla w Brnie
W terminie od 6 marca 2023 do 4 kwietnia 2023 doktorantka Szkoły Doktorskiej UP w Lublinie mgr Paula Grdeń odbyła staż zagraniczny w Mendel University in Brno w Czechach na Wydziale Technologii Żywności. Opiekunem naukowym doktorantki była prof. Soňa Hermanová.
Zdjęcie 1. Doktorantka w laboratorium chemicznym.
Zdjęcie 2. Sala gastronomiczna, w której doktorantka przygotowywała pasty do swoich badań.
Zdjęcie 3. Gotowe próby przygotowane do dalszych badań.
W trakcie stażu doktorantka przygotowywała pasty na bazie ciecierzycy i wybranych ziaren zbóż (jęczmień, orkisz, proso), a następnie poddawała je symulowanemu procesowi trawienia in vitro. Kolejno otrzymane hydrolizaty badała pod względem właściwości antyoksydacyjny przy zastosowaniu metod spektrofotometrycznych.
Zdjęcie 4. Spektrofotometr UV-Vis, na którym przeprowadzano analizy w trakcie stażu.
W trakcie stażu doktorantka prócz wykonywania zaplanowanych badań miała okazję zapoznać się z pracownikami, doktorantami i studentami Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Mendla w Brnie oraz z wyposażeniem i możliwościami badawczymi tej jednostki. Doktorantka ponadto miała okazję uczestniczyć w zajęciach z zakresu druku 3D żywności.
Staż był również doskonałą okazją do wymiany doświadczeń i szukania pola do współpracy w przyszłości. Pracownicy Uniwersytetu Mendla wprowadzają na swoim wydziale bardzo rodzinną i przyjazną atmosferę, dzięki czemu łatwiej nawiązuje się kontakty i szlifuje język angielski w codziennym życiu. Ponadto współpraca ze studentami i doktorantami uczącymi się na tym wydziale była świetną okazją do nawiązania nowych przyjaźni.
Zdjęcie 5. Laboratorium chemiczne na Wydziale Technologii Żywności.
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
NIP 712 010 37 75
REGON 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP