mgr inż. Weronika Kursa
III rok SzD
Dyscyplina: Rolnictwo i Ogrodnictwo
Uniwersytet Warmińsko- Mazurski w Olsztynie

W dniach 19.-26.05.2024 r. miałam przyjemność realizować staż krajowy w Katedrze Entomologii, Fitopatologii i Diagnostyki Molekularnej na Wydziale Rolnictwa i Leśnictwa Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Opiekunem naukowym mojego stażu była dr hab. Marta Damszel, prof. UWM. Celem praktyk było podniesienie kompetencji zawodowych, w tym zdobycie teoretycznej wiedzy i praktycznych umiejętności w zakresie monitoringu i diagnostyki laboratoryjnej oraz polowej patogenów roślin rolniczych i leśnych. Podczas stażu brałam aktywny udział w realizacji doświadczeń laboratoryjnych nad wpływem środków ochrony roślin na wzrost grzybów Sclerotinia sclerotiorum, Alternaria alternata, Fusarium culmorumVerticillium longisporum, a także przygotowywaniu inokulum do sterowanej infekcji roślin (Fot.1.). Podczas wyjazdów badawczych realizowanych w Stacji Doświadczalno-Dydaktycznej w Tomaszkowie i Zakładzie Produkcyjno-Doświadczalnym w Bałcynach (Fot.2.) trenowałam umiejętności rozpoznawania typowych i nietypowych objawów chorób roślin rolniczych (Fot.3.), zdobyłam wiedzę na temat biologii patogenów roślin oraz hybrydowych metod ochrony roślin przed patogenami. Ponadto wzięłam udział wykładzie w ramach cyklu “Spotkania z nauką” w Centrum Popularyzacji Nauki i Innowacji Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie pt. ”Ochrona bioróżnorodności Warmii i Mazur w świetle wyzwań i osiągnięć botaniki XXI wieku” prowadzonego przez prof. dr hab. Jakuba Sawickiego z Katedry Botaniki i Ekologii Ewolucyjnej na Wydziale Biologii i Biotechnologii Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.

Fot 1. Wykorzystanie Komory Thoma do badania stężenia zarodników Alternaria alternata do sterowanej infekcji roślin.

Fot. 2. Poletka doświadczalne w Zakładzie Produkcyjno-Doświadczalnym w Bałcynach

Fot. 3. Choroby zbóż: Mączniak prawdziwy zbóż i traw (A) powodowany przez grzyba Blumeria graminis (biały nalot wraz z kulistymi, ciemnobrunatnymi lub prawie czarnymi owocnikami grzyba) i Rdza brunatna pszenicy (B) powodowana przez grzyba Puccinia recondita (poduszeczkowate skupienia urediniospor koloru rdzawobrunatnego).

Fot. 4. Czas wolny — wersja krajoznawcza i naukowa

Był to bardzo pouczający staż, umożliwiający mi nie tylko rozwinięcie umiejętności, które dotychczas posiadałam, ale też dający mi dużo nowej praktycznej wiedzy, a także wiedzy o planowaniu doświadczeń. Dzięki zdobytemu doświadczeniu będę w stanie szczerzej przeanalizować założenia i parametry uwzględnione w moim Indywidualnym Planie Badawczym.