mgr inż. Weronika Kursa
II rok SzD
Dyscyplina: Rolnictwo i Ogrodnictwo
Uniwersytet w Parmie (Università degli Studi di Parma)

logo Uniwersytetu w Parmie

W ramach programu ERASMUS+ miałam przyjemność odbyć staż na Uniwersytecie w Parmie (Włochy) w dniach od 09.01.2023 r. do 08.04.2023 r. Mój staż miał miejsce na Wydziale Nauk o Zrównoważeniu Chemicznym, Przyrodniczym i Środowiskowym (Dipartimento di Scienze Chimiche, della Vita e della Sostenibilità Ambientale). Opiekunem naukowym mojego stażu była profesor Mariolina Gullì.

trzy kobiety stoją przed budynkiem i pozują do zdjęciaFoto. 1. Na zdjęciu od lewej: prof.ssa Mariolina Gullì (opiekun mojej praktyki), ja (Weronika Kursa) i Dr. Francesca Degola.

Celem mojego wyjazdu było wsparcie badań naukowych, doskonalenie stosowanych metod badawczych i dydaktycznych, a także wymiana doświadczeń i rozwijanie współpracy naukowej. Podczas stażu zapoznałam się z zagadnieniami z zakresu mikrobiologii i ekotoksykologii. Zakres zrealizowanych prze mnie zadań, obejmował badania bioproduktu (mieszaniny ekstraktów roślinnych) do ochrony roślin pod kątem fitotoksyczności dla roślin – ocenę siły kiełkowania nasion w obecności rożnej ilości ekstraktów z porównaniem efektywności płynnych i suszonych ekstraktów, a także ocenę skuteczności ekstraktów w ochronie przed stresem abiotycznym (zasolenie) w fazie kiełkowania. Przeprowadziłam także ocenę skuteczności biobójczej ekstraktów roślinnych wobec bakterii chorobotwórczych – Pseudomonas aeruginosa oraz wybranych bakterii promujących wzrost roślin (PGPB): Azotobacter chroococcum LS132, Azotobacter vinelandii (DSM2289), Bacillus amyloliquefaciens LMG 9814, Bacillus sp. BV84, Burkholderia ambifaria MCI7, Komagataella pastoris PP59, Pseudomonas fluorescens (DR54), Pseudomonas granadensis A23/T3c, Rahnella aquatilis BB23/T4d, Rhodococcus kyotonensi.

kobieta w białym fartuchu pochyla się nad szalką Petriego, w dłoni trzyma pęsetę. Na szkiełku leżą kawałki roślinFoto. 2. Ocena ekotoksyczności ekstraktów roślinnych

stacja laboratoryjna, na blacie której stoją szalki Petriego, pipety i probówkiFoto. 3. Przygotowywanie testów skuteczności biobójczej ekstraktów roślinnych wobec bakterii chorobotwórczych – Pseudomonas aeruginosa

nazwa Uniwersytetu w Parmie na długiej srebrnej tabliczce przyczepionej do niskiego murkuFoto. 4 Kampus naukowo-techniczny – Parco Area delle Scienze – to 77 hektarów otoczonych zielenią. Mieści się w nim siedziba administracyjna, sale dydaktyczne i biblioteki działów naukowych, stołówki i obiekty sportowe.

na pierwszym tle posąg mężczyzny na wysokim piedestale; za nim wznosi się budynek z wieżą zegarowąFoto. 5 Piazza Giuseppe Garibaldi – Plac Giuseppe Garibaldiego – Historyczne centrum Parmy –  Budynki wokół placu obejmują ratusz i pałac gubernatora.

Staż we Włoszech (Università degli Studi di Parma) pozwolił mi na poznanie nowej kultury, zwiększenie umiejętności językowych, zgłębienie nowych zagadandnień z zakresu m.in.  mikrobiologii i ekotoksykologii, a także poznanie wspaniałych ludzi i przeżycie niesamowitej przygody, którą z pewnością będę wspominać przez lata. Miłym dodatkiem całego wyjazdu była wczesna wiosna, na przełomie lutego i marca, a już pod koniec marca mogłam zobaczyć kwitnący lilak pospolity potocznie zwany bzem, czy rzepak.

młoda kobieta w okularach przeciwsłonecznych stoi wśród gałęzi drzewa; na gałęziach zielone liście i dużo ciemnoróżowych kwiatówFoto. 6 Wiosna w Parmie