Mgr inż. Robert Waraczewski
III rok Szkoły Doktorskiej
Technologia Żywności i Żywienia
Węgierski Uniwersytet Rolnictwa i Nauk Przyrodniczych (MATE)

W dniach 07.12.2023-07.02.2024 mgr inż. Robert Waraczewski uczestniczył w stażu zagranicznym na Węgierskim Uniwersytecie Rolnictwa i Nauk Przyrodniczych (MATE) w Budapeszcie. Dzięki temu że uniwersytet MATE współpracuje z Uniwersytetem Przyrodniczym w Lublinie od dawna, staż przebiegł sprawnie i bezproblemowo.

Podczas stażu doktorant badał właściwości fizykochemiczne żeli wodnych przygotowywanych z użyciem żelatyny i innowacyjnych w przemyśle żywnościowym skrobi – arrowroot i kuzu. Badania przeprowadzono na wydziale fizyki MATE, gdzie głównie wykorzystano aparaturę NIRS. Jest to nowoczesny sprzęt pozwalający na bardzo precyzyjne wskazywanie różnic między próbami, pozwalający różnicować skład produktu, czy rozpoznawać zafałszowania żywności. Dzięki wysokiej precyzji udało się zbudować modele badanych żeli, co pozwoli na przewidywanie właściwości fizykochemicznych żelu jeszcze przed właściwym procesem żelowania. Jest to niezwykle cenna informacja w zakładach produkcyjnych ze względu na to, że żelowanie skrobi jest procesem nieodwracalnym. Oszacowanie cech produktu końcowego pomoże w zapewnieniu jakości i zmniejszy ilość błędów.

Co więcej podczas stażu wykonano analizę właściwości antyoksydacyjnych uzyskanych żeli przy użyciu metody DPPH. Oprócz samej analizy został stworzony model dla aparatury NIRS, co pomoże w przyszłości przeprowadzić podobne analizy. Badania właściwości antyoksydacyjnych są nieodzownym elementem pracy z żywnością.

Staż był również świetną okazją do zwiedzenia stolicy Węgier – Budapesztu. Podczas okresu świąt Bożego Narodzenia centrum miasta zostaje przyozdobione tematycznymi elementami, zostają wystawione kramy, gdzie można kupić ozdoby choinkowe, tematyczną porcelanę, słodycze, czy grzane wino. Ciekawą atrakcją są tramwaje – ozdobione lampkami choinkowymi.

Budapeszt oferuje ponadto wiele kulturowych atrakcji. W centrum można natknąć się na różnorodne rzeźby, pomniki, parki i miejsca pamięci. Co więcej, licznie występują muzea, kluby, restauracje, sauny i baseny termalne, a podróżując na obrzeża miasta można odwiedzić zoo.

Staż na MATE był bardzo wartościowym doświadczeniem, badania stanowiły wyzwanie z powodu ich innowacyjności, jednakże uzyskane wyniki przysłużą się do powstania artykułów naukowych i poszerzenia wiedzy o naturze żeli i hydrokoloidów. Ponadto wyjazd był świetną okazją do zbudowania współpracy z zaprzyjaźnioną uczelnią, podszkolenia kompetencji społecznych i języka angielskiego.