Mgr inż. Robert Waraczewski
II rok Szkoły Doktorskiej
Technologia Żywności i Żywienia
Uniwersytet Mendla w Brnie

W dniach 26 lutego – 03 marca 2023r. doktorant Szkoły Doktorskiej UP w Lublinie mgr inż. Robert Waraczewski uczestniczył w międzynarodowym szkoleniu „3D Food Printing” w ramach cyklu spotkań studyjnych „Food Quality in Digital Age” finansowanych z Grantu Wyszehradzkiego (Visegrad Fund). Miejscem pierwszego szkolenia był Mendel University in Brno w Czechach na Wydziale Technologii Żywności.

ludzie stoją w niewielkiej sali produkcyjnej, patrzą na metalowe cylindryczne zbiorniki mężczyzna kuca przy dużym metalowym zbiorniku i przy pomocy małego kranu zamieszczonego na dole urządzenia wlewa płyn do szklanki

Podczas szkolenia doktorant zapoznał się z nowoczesną techniką produkcji żywności – drukowanie 3D za pomocą czekolady, marcepanu i różnorodnych żeli. Technika ta sprawdza się w przygotowywaniu produktów o ściśle określonym składzie, jak również o ciekawej teksturze i wysokim stopniu dbałości o wygląd detali dekoracji cukierniczych.

na żółtej desce do krojenia leżą pokrojone kawałki kiełbasy metalowe półki, na których stoją szklane akwaria wypełnione wodą; pływają w nich malutkie ryby żywe ryby w szerokim i długim pojemniku wypełnionym wodą

Co więcej, wyjazd umożliwił zapoznanie się z jedną z uczelni partnerskich, skorzystanie ze specjalistycznych laboratoriów wyposażonych m.in. w aparaturę do produkcji wędlin, kiełbas, pasztetów, wyrobów rybnych, warzenia piwa i wypieku pieczywa. Doktorant miał również okazję na wymianę doświadczeń, wiedzy i pomysłów z pozostałymi uczestnikami szkolenia z Węgier, Słowacji i Serbii, czyniąc spotkanie świetną okazją do treningu języka angielskiego.

brązowa szklana butelka z białą etykietą: cydr studencki

Podczas wyjazdu udało się znaleźć chwilę na zwiedzanie miasta, które słynie z wielu zabytków i atrakcji m.in. zamek Spilberk, katedra św. Piotra i Pawła, kościół św. Jakuba czy wpisana na listę światowego dziecictwa UNSECO willa Tugendhatów. Dzięki uprzejmości prof. Soni Hermanovej, doktorant miał szansę zapoznać się z ogrodami Wydziału Ogrodnictwa, spróbować produkowanych w nim win i cydru oraz doświadczyć tradycyjnej, czeskiej kuchni.

ludzie stoją w sali służacej do robienia wypieków, przy jednym ze stołów kobiety wyrabiają ciasto; gotowe do pieczenia porcje leżą na tacach włożonych w wózek piekarniczy

Szkolenie zakończyło się uzyskaniem certyfikatu potwierdzającym opanowanie techniki druku 3D żywności, jak i mnogością przyjemnych wspomnień i, z powodu krótkiego pobytu, lekkiego niedosytu, skłaniającego do ponownego odwiedzenia czeskiej uczelni.

na silikonowej macie narysowany żółtym kremem napis "visegrad fund" trzy drewniane altanki stoją na końcu słonecznego ogrodu