Mgr inż. Robert Waraczewski
Mgr inż. Anna Krajewska
III rok Szkoły Doktorskiej
Technologia Żywności i Żywienia
Uniwersytet w Belgradzie (University of Belgrade)
W dniach 30.09.2023-04.10.2023 odbył się kolejny wyjazd studyjny w ramach cyklu międzynarodowych spotkań finansowanych przez Grant Wyszehradzki (Visegrad Fund). Tym razem doktoranci mgr inż. Anna Krajewska i mgr inż. Robert Waraczewski mieli przyjemność gościć na Uniwersytecie w Belgradzie. W Instytucie Higieny i Technologii Mięsa, pod kierunkiem prof. Igora Tomaševića wszyscy uczestnicy mogli zapoznać się z nowoczesnym systemem analizy koloru – Computer Vision System (CVS), który wykorzystuje aparat cyfrowy w celu uzyskania precyzyjnych pomiarów. Ta nowoczesna technika pozwala na badanie niejednorodnych pod względem barwy próbek takich jak salami. Za pomocą cyfrowego zdjęcia można określić kolor każdej części składowej produktu i przedstawić za pomocą przestrzeni matematycznej CIELab.
Podczas wyjazdu studyjnego miała miejsce również międzynarodowa konferencja naukowa 62nd International Meat Industry Conference (MEATCON2023), podczas której zaprezentowano wiele ciekawych przemówień i posterów. MeatCon2023 odbył się na szczycie malowniczej góry Kopaonik, gdzie doktoranci po całym dniu spędzonym na pogłębianiu wiedzy i uczestnictwie w licznych prelekcjach mieli odrobinę czasu dla siebie by pozwiedzać okolicę, skorzystać z hotelowego spa, siłowni i basenu.
Uczestnictwo w programie było świetną możliwością by nawiązać współpracę z przedstawicielami uczelni partnerskich. Podczas szkolenia doktoranci nieustannie wymieniali poglądy i ewentualne wątpliwości, podczas gdy profesorowie służyli dobrą radą i aktywnie uczestniczyli w dyskusjach. Była to idealna okazja na trening języka angielskiego. Ze zniecierpliwieniem czekamy na kolejne szkolenie związane z Grantem Wyszehradzkim.
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
NIP 712 010 37 75
REGON 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP