W dniach 18-29 września 2023 roku uczestniczyłam w wirtualnym komponencie kursu „RADIANT – Tradition in Culinary Innovation,” organizowanego przez Uniwersytet w Porto w ramach programu Erasmus+ (BIP). Część praktyczna odbyła się w dniach 9-13 października 2023 roku, a jej celem było pogłębienie wiedzy w zakresie technologii żywności i żywienia, ze szczególnym uwzględnieniem innowacyjnego podejścia do tradycyjnych metod przetwarzania żywności w Portugalii.
Porto, drugie co do wielkości miasto Portugalii, to miejsce o wyjątkowym uroku, gdzie tradycja spotyka się z nowoczesnością. Malowniczo położone nad rzeką Duero, miasto jest znane z charakterystycznych, kolorowych kamienic, stromych uliczek i słynnego wina porto. Jednym z najbardziej rozpoznawalnych miejsc jest most Dom Luís I, który oferuje spektakularne widoki na rzekę i miasto. Porto zachwyca również swoją architekturą, łączącą elementy gotyckie, barokowe i współczesne. Spacerując ulicami miasta, można odkryć wiele historycznych zabytków, takich jak katedra Sé, dworzec São Bento z malowniczymi azulejos czy kościół św. Franciszka.
Uniwersytet w Porto, będący organizatorem kursu „RADIANT – Tradition in Culinary Innovation,” to jedna z najważniejszych instytucji edukacyjnych w Portugalii, znana z doskonałości w naukach przyrodniczych i technologicznych. Kampus uniwersytecki wyróżnia się nowoczesnym zapleczem dydaktycznym i badawczym, a także otwartością na międzynarodowe projekty i współpracę. Uczelnia jest zaangażowana w promocję innowacji w różnych dziedzinach, w tym w technologii żywności, co stanowiło doskonałe tło do realizacji praktycznych warsztatów w ramach kursu. Bliskość Porto jako miasta pełnego inspiracji i bogatej kultury kulinarnej dodatkowo wzbogacała moje doświadczenia podczas tego wyjazdu.
Udział w kursie „RADIANT – Tradition in Culinary Innovation” pozwolił mi na pogłębienie wiedzy w zakresie technologii żywności i żywienia, szczególnie w kontekście wykorzystania tradycyjnych metod przetwórstwa i ich adaptacji do współczesnych wymagań konsumentów. Program umożliwił mi rozwinięcie umiejętności analizy surowców i procesów technologicznych, a także praktyczne zastosowanie innowacyjnych rozwiązań. Wnioski z tego doświadczenia mogą być wykorzystane zarówno w badaniach naukowych, jak i praktyce zawodowej w branży spożywczej. Kurs stanowił także platformę do nawiązania międzynarodowych kontaktów oraz wymiany doświadczeń z zakresu technologii żywności.
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
NIP 712 010 37 75
REGON 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP