Mgr inż. Patrycja Skwarek
II rok kształcenia w Szkole Doktorskiej
Dyscyplina: Technologia żywności i żywienie człowieka
Serbia, Belgrade, University of Belgrade, Department of Animal Source Food Technology, Faculty of Agriculture

W dniach 20.03.2023 – 18.04.2023 odbyłam staż na  University of Belgrade, Department of Animal Source Food Technology, Faculty of Agriculture (Serbia, Belgrade). Moim opiekunem naukowym był Pan Profesor Slaviša Stajić, który specjalizuje się tematyką związaną z produktami mięsnymi wzbogacanymi w funkcjonalne dodatki.

Fot 1. University of Belgrade, Department of Animal Source Food Technology, Faculty of Agriculture (Serbia, Belgrade).   

Fot 2. Wnętrze University of Belgrade, Department of Animal Source Food Technology, Faculty of Agriculture (Serbia, Belgrade).

Celem wyjazdu było wykorzystanie wytłoków warzywnych jako innowacyjnego dodatku do wyrobów mięsnych. W trakcie stażu przygotowywałam lokalny produkt mięsny (Ćevapi) wzbogacony w wytłoki pomidorowe. Produkt ten następnie poddawany był analizom fizykochemicznym oraz analizom sensorycznym.

Fot 3. Proces smażenia regionalnego produktu mięsnego (Ćievapi).

Podczas stażu prócz wykonywania zaplanowanych zadań, miałam okazję zapoznać się z pracownikami i doktorantami zatrudnionymi na Uczelni jak również zobaczyć wyposażenie tej jednostki. Szczególną uwagę zwróciłam na nowoczesny sprzęt do oceny barwy wyrobów mięsnych o różnych właściwościach fizycznych (computer vision system).

Fot. 4. Sprzęt do oceny barwy wyrobów mięsnych o różnych właściwościach fizycznych (computer vision system).

Miałam także okazję zobaczyć najciekawsze miejsca oraz spróbować lokalnych przysmaków tego regionu.

Fot 5. Park Kalamegdan.

Fot 6. Wieża Gardos.

Fot 7. Lokalne przysmaki (ćievapi, kajmak)

Staż był także doskonałą okazją do wymiany doświadczeń oraz pogłębienia wiedzy na temat technologii mięsa jak również możliwości poznania nowych technik badawczych. Pobyt zaowocował uzyskaniem bardzo interesujących wyników, możliwości poznania młodych, ciekawych ludzi oraz nawiązania współpracy.

To był wspaniały czas, który pozwolił mi na rozwój osobisty i naukowy.