Mgr inż. Julia Fabjanowska
IV rok kształcenia w Szkole Doktorskiej
Dyscyplina: Zootechnika i rybactwo
Department of Animal Nutrition and Nutritional Diseases of the Faculty of Veterinary Medicine of the Burdur Mehmet Akif Ersoy University in Turkey

Mgr inż. Szymon Milewski
III rok kształcenia w Szkole Doktorskiej
Dyscyplina: Zootechnika i rybactwo
Department of Animal Nutrition and Nutritional Diseases of the Faculty of Veterinary Medicine of the Burdur Mehmet Akif Ersoy University in Turkey

W dniach 15.10.2024 – 15.11.2024 odbyliśmy staż naukowy w Department of Animal Nutrition and Nutritional Diseases of the Faculty of Veterinary Medicine, Mehmet Akif Ersoy University w Turcji. Naszym opiekunem naukowym był Profesor Nadzwyczajny Hıdır Gümüz, specjalista w dziedzinie żywienia przeżuwaczy.

W ramach stażu zorganizowano wyjazd terenowy do gospodarstwa znajdującego się na terenie kampusu, w którym utrzymywano głównie bydło mleczne i mięsne wykorzystywane w doświadczeniach żywieniowych. Wyjazd ten umożliwił nam pogłębienie praktycznej wiedzy w zakresie racjonalnego chowu przeżuwaczy, w tym opracowywania dawek pokarmowych dostosowanych do potrzeb różnych grup technologicznych zwierząt. Zdobyliśmy również umiejętności związane z zarządzaniem gospodarką paszową, obejmujące magazynowanie, obieg pasz oraz organizację żywienia w oparciu o dostępne zasoby. Dodatkowo, wyjazd pozwolił nam poznać praktyczne aspekty zarządzania stadem, takie jak monitorowanie zdrowia zwierząt, optymalizacja produkcji mleka i mięsa, a także zrównoważone gospodarowanie zasobami środowiskowymi. Dzięki temu mogliśmy lepiej zrozumieć złożoność pracy w gospodarstwie i zdobyć cenne doświadczenie praktyczne.

Oprócz naukowej części stażu mieliśmy okazję odkryć uroki Turcji, poznać jej bogatą kulturę oraz zasmakować lokalnej kuchni.

Podsumowując, odbycie stażu pozwoliło nam nie tylko na poszerzenie wiedzy z zakresu analiz laboratoryjnych pasz i mięsa, ale również na zdobycie praktycznych umiejętności związanych z zarządzaniem chowem i hodowlą zwierząt. Ponadto staż był okazją do nawiązania nowych znajomości oraz doskonalenia umiejętności pracy zespołowej i organizacyjnej. Możliwość poznania lokalnej kultury, tradycji oraz odkrywania wyjątkowych miejsc wzbogaciła nasze doświadczenia, pozostawiając wiele cennych wspomnień i inspiracji na przyszłość.

Sprawozdanie ze stażu (.pdf)
Zobacz