W dniach 01-31.12.2024 r. odbyłam zagraniczny staż naukowy na Uniwersytecie Mendla w Brnie, w Katedrze Technologii Żywności pod opieką doc. Ing. Miroslava Juzi, Ph.D. Tematem stażu było wykorzystanie aquafaby do produkcji kiełbasek. Podczas stażu zajmowałam się opracowaniem metody produkcji kiełbasek drobiowych z dodatkiem aquafaby, która jest roślinnym zamiennikiem białka jaj. W ramach badań przeprowadziłam szereg analiz fizycznych, chemicznych, mikrobiologicznych oraz sensorycznych gotowego produktu, korzystając z takich urządzeń jak teksturometr, pehametr czy spektrofotometr. Szczególny nacisk położyłam na wpływ aquafaby i obróbki ultradźwiękowej na właściwości teksturalne, retencję wody oraz stabilność produktu. Wyniki pokazały, że aquafaba, jako składnik zero waste, może wspierać produkcję zdrowej i ekologicznej żywności. Efektem mojej pracy będzie wspólna publikacja naukowa.
Oprócz intensywnej pracy naukowej na uczelni miałam okazję poznać lokalną kulturę i tradycje świąteczne. Jednym z najbardziej niezapomnianych doświadczeń było uczestnictwo w Jarmarku Bożonarodzeniowym w Brnie. Tętniące życiem uliczki, udekorowane świątecznymi światłami, oraz liczne stragany oferujące lokalne rękodzieło, tradycyjne potrawy i gorące napoje, takie jak grzane wino, stworzyły niezwykłą atmosferę. Była to doskonała okazja do skosztowania czeskich specjałów, poznania miejscowej kuchni oraz integracji z lokalną społecznością. Dzięki tym doświadczeniom mogłam nie tylko wzbogacić swoją wiedzę naukową, ale również poszerzyć swoje horyzonty kulturowe i lepiej zrozumieć tradycje tego regionu.
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
NIP 712 010 37 75
REGON 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP