Mgr inż. Jakub Soja
II rok kształcenia w Szkole Doktorskiej
Dyscyplina: Inżynieria środowiska, górnictwo i energetyka
HES-SO Valais-Wallis – Haute Ecole d’Ingénierie, Sion, Szwajcaria
W dniach 30.01.2023 – 30.06.2023 odbyłem staż w HES-SO Valais-Wallis – Haute Ecole d’Ingénierie, Sion, Szwajcaria. Moim opiekunem naukowym był Pan Profesor Michael Beyrer, którego obszar naukowy obejmuje badania w oparciu o rozwój zrównoważonych procesów i urządzeń dla przemysłu spożywczego, w oparciu o zrozumienie procesów związanych z fizycznymi, mikrobiologicznymi i chemicznymi przemianami właściwości żywności.
Fot 1-2. HES-SO Valais-Wallis – Haute Ecole d’Ingénierie (Sion, Szwajcaria).
Celem wyjazdu było uczestnictwo w badaniach naukowych, pracach badawczo-rozwojowych, udział w szkoleniach oraz wymiana doświadczeń i wiedzy związanej z tematyką realizowaną w Katedrze Techniki Cieplnej i Inżynierii Procesowej Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.
Fot 3-5 Laboratorium procesowe HES-SO Valais-Wallis – Haute Ecole d’Ingénierie (Sion, Szwajcaria).
Fot 6-9 Laboratorium fizykochemiczne HES-SO Valais-Wallis – Haute Ecole d’Ingénierie (Sion, Szwajcaria).
Podczas stażu miałem możliwość współpracy z pracownikami, doktorantami oraz studentami przy realizacji badań z wykorzystaniem wyposażenia jednostki. Tematyką badawczą, której podjąłem się podczas stażu był wpływ wytłoków jabłkowych oraz pektyn na proces oraz właściwości fizykochemiczne teksturatów białkowych na bazie izolatu białka grochowego. Miałem możliwość opracowania mieszanek recepturowych i przetworzenia ich przy wykorzystaniu specjalistycznego sprzętu. Ponadto przeprowadzałem analizy fizykochemiczne otrzymanych teksturatów.
Fot 10-12 Realizacja badań naukowych.
Podczas stażu miałem możliwość uczestniczenia w szkoleniu prowadzonym przez Dennisa Forte- specjalisty z zakresu procesu ekstruzji oraz przedstawiciela firmy Clextral.
Fot 13-14 Szkolenie z zakresu procesu ekstruzji.
Poza naukową częścią stażu, miałem możliwość odkrycia najpiękniejszych miejsc w Sion i okolicy oraz spróbowania przysmaków bardzo popularnych w tej części Szwajcarii.
Fot 15-17 Widok na miasto Sion z różnych punktów widokowych.
Podsumowując, realizacja stażu w tej jednostce umożliwiła mi zapoznanie się z najnowszymi technikami badań stosowanych w procesie ekstruzji. Poszerzyłem swoją wiedzę oraz kompetencję z zakresu technologii ekstruzji, co znacząco wpłynęło na mój potencjał naukowy. Poznałem wielu życzliwych i interesujących ludzi, z którymi mam kontakt do dziś.
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
NIP 712 010 37 75
REGON 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP