Od 19 do 22 marca 2024 roku doktoranci Anna Krajewska i Robert Waraczewski, członkowie projektu “FOOD Quality in Digital Age”, odwiedzili Słowacki Uniwersytet Rolniczy (SUA) w Nitrze.

W trakcie wizyty doktoranci i badacze z Polski, Czech, Słowacji, Węgier i Serbii uczestniczyli w czwartym etapie pięcioczęściowego programu szkoleniowego dotyczącego cyfrowych technik oceny jakości żywności. Instytucja goszcząca przeprowadziła szkolenie dotyczące wykorzystania metodologii elektronicznego oka.

Trening przeprowadzili eksperci z Centrum Badań AgroBioTech oraz Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności. Doktor Jana Štefániková, wybitny ekspert w dziedzinie urządzeń do separacji i detekcji opartych na LC i GC, nadzorowała sesję szkoleniową.

W ramach podróży uczestnicy mieli okazję zwiedzić zakład mleczarski w Bánovce nad Bebravou na Słowacji, poznając procesy produkcji serów typu pasta filata.

Ponadto, doktoranci uczestniczyli w XXI. międzynarodowej konferencji o tematyce “BEZPIECZEŃSTWO I KONTROLA ŻYWNOŚCI”. Sesja networkingowa ułatwiła wymianę innowacyjnych pomysłów i nawiązanie cennych kontaktów zawodowych, sprzyjając tworzeniu współpracy oraz dalszemu rozwojowi metod oceny jakości żywności.