Aleksandra Rolewicz
I rok Szkoły Doktorskiej
Dyscyplina: Inżynieria mechaniczna

W dniach 27.03.2024 r. – 25.04.2024 r. odbyłam staż naukowy na Uniwersytecie w Molise (Università degli Studi del Molise) znanym również jako UNIMOL. Jest to włoski uniwersytet publiczny z siedzibą w Campobasso we Włoszech, założony w 1982 roku na mocy ustawy nr 590 zgodnie z planem rozwoju i tworzenia nowych uniwersytetów; wszystkie kampusy tego uniwersytetu znajdują się w regionie Molise i są to: Campobasso (siedziba główna), Pesche i Termoli. Głównym celem wyjazdu była analiza reologiczna musów z dodatkiem proszku ze skórek i pestek z winogron, pomidorów i awokado.

Podczas pobytu przeprowadziłam serię badań reologicznych na przygotowanych musach. Wyniki badań potwierdziły założenia dotyczące wpływu dodatków na właściwości produktów.

Każdy wolny weekend przeznaczałam na zwiedzanie.

Castello Monforte to kompleks zamkowo-obronny w Campobasso. Położony na szczycie góry, na wysokości 790 m n.p.m. Szczególnie interesująca jest panorama, która pozwala obserwować doliny rzeki Biferno, Trigno i Fortone, masyw Majella, sugestywne góry Alto Molise aż po wzgórza Apulii

Kościół Santa Maria Maggiore położony jest na wzgórzu, nad którym góruje zamek Monfort i  jest również znany jako sanktuarium Marii Santissima del Monte. Pierwsza pewna wiadomość o jego istnieniu pochodzi z 1354 roku. W rzeczywistości został zbudowany jako prosta kaplica szlachecka poświęcona Dziewicy, a z czasem służył także jako miejsce pochówku rodzin feudalnych.

Centrum Campobasso

Pobyt naukowy w Campobasso był niezwykle owocny zarówno pod kątem naukowym, jak i osobistym. Umożliwił mi zdobycie nowych umiejętności w dziedzinie reologii żywności oraz poszerzenie współpracy naukowej z Uniwersytetem Molise. Wyjazd ten przyczynił się również do lepszego zrozumienia kultury włoskiej, co było możliwe dzięki licznym spotkaniom integracyjnym oraz poznawaniu lokalnych zwyczajów.