Mgr Adam Grdeń
IV rok Szkoły Doktorskiej
Technologia Żywności i Żywienia
Uniwersytet Mendla w Brnie

W terminie od 21 listopada 2022 do 20 grudnia 2022 doktorant Szkoły Doktorskiej UP w Lublinie mgr Adam Grdeń odbył staż zagraniczny w Mendel University in Brno w Czechach na Wydziale Technologii Żywności. Opiekunem naukowym doktoranta była prof. Soňa Hermanová.

Zdjęcie 1. Doktorant w laboratorium chemicznym. Zdjęcie 2. Inkubator w laboratorium chemicznym. Zdjęcie 3. Przygotowywanie próbek do analizy.

W trakcie stażu doktorant przygotowywał wysokobiałkowe napoje fermentowane na bazie napoju owsianego z dodatkiem białek niekonwencjonalnych, takich jak: białko owadzie, białko ziemniaczane, białko alg, białko mikrobiologiczne, a następnie badał ich potencjał antyoksydacyjny oraz ogólną zawartość polifenoli metodami spektrofotometrycznymi.

Zdjęcie 4. Spektrofotometr UV-Vis, na którym przeprowadzano analizy w trakcie stażu.

Podczas stażu doktorant prócz wykonywania zaplanowanych badań, miał okazję zapoznać się z pracownikami i doktorantami Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Mendla w Brnie oraz z wyposażeniem i możliwościami badawczymi tej jednostki. Doktorant odbył prezentację i krótkie szkolenie z zakresu druku 3D żywności oraz spectrometrii NIR, a także miał okazję wymienić doświadczenia dotyczące używanych metod analizy żywności.

Zdjęcie 5. Spektrometr FT-NIR, na którym pracują badacze z Uniwersytetu Mendla.

Staż był również doskonałą okazją do wymiany doświadczeń i szukania pola do współpracy w przyszłości. Zostały podjęte niezwykle interesujące dyskusje na temat żywności oraz żywienia człowieka, z których może zrodzić się ciekawa współpraca pomiędzy uczelniami. Pracownicy Uniwersytetu Mendla mają bogate doświadczenie i możliwości badawcze, dlatego doktorant mógł skorzystać z ich wiedzy i poszerzyć swój wachlarz umiejętności analitycznych. Przy okazji staż był wyśmienitą okazją do szlifowania języka angielskiego.

Zdjęcie 6. Laboratorium chemiczne na Wydziale Technologii Żywności.

Termin stażu przypadł na okres przedświąteczny, dlatego można było zobaczyć Brno w niezwykle pięknej bożonarodzeniowej scenerii. Czesi dość intensywnie świętują ten okres m.in. spotykając się w centrum pośród wielu straganów z lokalnym jedzeniem oraz rękodziełem. Codziennie organizowane są również różne koncerty, przedstawienia oraz wspólne kolędowanie. Jest to magiczne doświadczenie, zupełnie różne od doświadczeń w sezonie letnim.

Zdjęcie 7. Centrum miasta w świątecznej scenerii.Zdjęcie 8. Ozdobiony tramwaj w centrum Brna.