Znaczenie środowiskowe mikroorganizmów skupia się głównie na ich interakcji z innymi drobnoustrojami oraz organizmami wyższymi, a także stymulowaniu zachodzących w środowisku naturalnych procesów [1]. Szczególne znaczenie zajmują mikroorganizmy i produkty ich metabolizmu w rolnictwie. Do metabolitów pierwotnych wydzielanych przez drobnoustroje mogących mieć zastosowanie w praktyce rolniczej należą białka, enzymy, aminokwasy, lipidy, węglowodany i witaminy, a także alkohole i kwasy organiczne. Metabolity wtórne, nie będące bezpośrednio zaangażowane we wzrost, rozmnażanie i podstawowe procesy fizjologiczne drobnoustrojów także mają zastosowanie praktyczne i do nich zalicza się antybiotyki, barwniki, hormony, biopolimery i toksyny [1-2].
Nawozowe produkty mikrobiologiczne zawierające mikroorganizmy oraz substancje stanowiące pożywkę dla tych mikroorganizmów oraz ich metabolity mają coraz większe znaczenie w rozwoju zrównoważonego rolnictwa [3]. Antoszewski i in. [4] podają, że stosowanie bioinokulantów tj. biofertylizatorów w celu zwiększenia plonów i biopestycydów w celu ochrony roślin jest przyszłością rolnictwa. Bioinokulanty zawierające żywe lub uśpione komórki drobnoustrojów, poprawiające wzrost i rozwój roślin nazywane są PGPM (z ang. plant growth-promoting microorganisms). Wśród tej grupy mikroorganizmów najbardziej znane są grzyby mykoryzowe i bakterie z rodzaju Rhizobium. Jednakże do PGPM należą różne taksony bakterii, grzybów i alg. Mikroorganizmy należące do grupy PGPM stymulują wzrost roślin i chronią przed patogenami poprzez wydzielanie różnych metabolitów komórkowych. Zwiększają kiełkowanie, wydłużanie pędu i korzenia, produkcję biomasy roślin, przyspieszają kwitnienie i szybkość fotosyntezy [4]. Szczególną grupę mikroorganizmów mających znaczenie w promowaniu wzrostu roślin i ochronie przed patogenami stanowią endofity tj. mikroorganizmy kolonizujące wewnętrzne tkanki roślin [5]. Zarówno bakterie jak i grzyby należące do PGPM są zdolne do syntezy i sekrecji kwasu indolilo-2-octowego (IAA), kwasu giberelinowego (GA) oraz cytokinin, które regulują wzrost i rozwój roślin a niektóre dodatkowo chronią przez patogenami [4,6]. Niektóre PGPM są w stanie zwiększyć odporność roślin na czynniki stresowe środowiska jak np. okres suszy, zasolenie, metale ciężkie i toksyczne zanieczyszczenia oraz patogeny poprzez wydzielanie fitoregulatorów w tym enzymu ACC-deaminazy. Enzym ten przekształca prekursor etylenu, fitohormonu kontrolującego wzrost i dojrzewanie roślin a gromadzonego nadmiernie w roślinach w warunkach stresowych, do amoniaku i alfa-ketomaślanu [4,6]. Niektóre mikroorganizmy mogą promować wzrost roślin poprzez ich zdolność do uwalniania z niedostępnych połączeń fosforu i potasu, form bezpośrednio przyswajalnych przez rośliny za pomocą wydzielanych przez nie odpowiednio fosfataz, kwasów organicznych, protonów i egzoplisacharydów oraz kwasów organicznych i polisacharydów otoczkowych [4]. Udział mikroorganizmów jako naturalnych biopestycydów polega między innymi na wydzielaniu przez nie sideroforów, antybiotyków, szeregu metabolitów o działaniu antybiotycznym oraz lotnych i nielotnych metabolitów. Częstym zjawiskiem jest także wydzielanie przez PGPM i endofity kwasu cyjanowodorowego (HCN), biopolimerów i pozakomórkowych glikoprotein zwiększających barierę ochroną roślin przed patogenami [4-5]. Te ostatnie wydzielają także terpenoidy, alkaloidy, związki aromatyczne, a także enzymy lityczne, zdolne do rozkładu chityny, białek, celulozy, hemicelulozy bądź DNA w komórkach patogenów [7].
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
NIP 712 010 37 75
REGON 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP