Konkurs kulinarny dla studentów Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii

28 listopada 2024 r. odbył się finał konkursu kulinarnego, zorganizowanego dla studentów Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie w ramach Festiwalu „Kuchnia Inspiracji”. Jego celem była promocja tradycyjnej kuchni Lublina i regionu.

konkurs kulinarnyFestiwal rozpoczął się 3 listopada i potrwa do końca miesiąca. Jest to już III edycja tego miejskiego wydarzenia, a tematem przewodnim jest w tym roku miód.

konkurs kulinarnyPodczas Festiwalu „Kuchnia Inspiracji” kilkanaście lubelskich restauracji do swojego menu wprowadziło potrawy, których istotnym składnikiem był właśnie wspomniany miód. Często powstały z niego dania nietypowe, zaskakujące. Ponadto odbywały się warsztaty kulinarne oraz spacery z Przewodnikami Inspiracji wiodące śladem lubelskich smaków, a także tematyczne targi, podczas których uczestnicy mogli nabyć lokalne produkty i wyroby.

konkurs kulinarnyPodobnie jak w roku ubiegłym, jednym z wydarzeń festiwalowych był konkurs kulinarny dla studentów Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii. Dziesięciu studentów zakwalifikowanych do finału rywalizowało w przygotowywaniu dań z miodem.

Podczas konkursu przygotowano dania zarówno w wersji wytrawnej jak i słodkiej, takie jak: ziołowa Kaczka “z Białego Sadu” z miodową rzodkwią i przysmakiem niedźwiedzim, pieczona pierś z kaczki z glazurą miodowo-pomarańczową, puree z selera i sałatką z marynowanej marchwi, wątróbka w złotej okrasie, polędwiczki w sosie musztardowo-miodowym, nugettsy z kurczaka miodowo-chilli z sałatką z rukoli, karmelizowanej gruszki i orzechów, pieczony łosoś w cytrynach, zawijasy lubelskie z twarogiem, kaszą gryczaną, miodem fasolowym, cytryną i ziemią miętową, zserbo bez cukru i glutenu, jabłkowa delicja oraz wariacja na temat szarlotki.

konkurs kulinarny
Zmagania uczestników oceniło jury składające się z doświadczonych szefów kuchni z lubelskich restauracji (Legendy Miasta, Perłowa Pijalnia Piwa), przedstawicieli Urzędu Miasta Lublin z Biura Rozwoju Turystyki oraz Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii. Wszystkie potrawy prezentowały się wyśmienicie, a smakowały jeszcze lepiej. Autorzy dań zostali docenieni za swój kunszt kucharski, natomiast trójka z nich znalazła się na podium zdobywając kolejno:

I miejsce: Mikołaj Ociesa – polędwiczki w sosie musztardowo-miodowym
II miejsce: Danylo Horodiichiuk – zawijasy lubelskie z twarogiem, kaszą gryczaną, miodem fasolowym, cytryną i ziemią miętową
III miejsce: Jakub Murat – wariacja na temat szarlotki

Pozostali finału uczestnicy: Jakub Iskra, Jakub Nizio, Michalina Kwiatkowska, Jakub Pustułka, Karolina Wnuk, Magda Pastusiak, Emilia Potasiewicz.

Wszyscy uczestnicy otrzymali nagrody od: Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, UM Lublin oraz Stowarzyszenia Anthill, a laureaci z podium również nagrody rzeczowe. Do gratulacji dla finalistów przyłączyły się również władze Wydziału, które w tym dniu reprezentowała Prodziekan – prof. dr hab. Urszula Pankiewicz.

Szczegóły dotyczące Festiwalu „Kuchnia Inspiracji”, program wydarzeń oraz menu partnerów – są dostępne na stronie internetowej.

Organizatorem tego kulinarnego wydarzenia jest Urząd Miasta Lublin, a Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie – jedyną partnerską uczelnią. Przedstawicielem z ramienia UP w Lublinie w tym zakresie jest dr inż. Monika Michalak-Majewska. W tym roku do organizacji wydarzenia  dołączyło Stowarzyszenie Anthill.

 
Zdjęcia: mgr Oliwia Gut / DRiP
Galeria
Zobacz