Konkurs kulinarny dla studentów Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii

21 listopada 2025 roku odbył się finał konkursu kulinarnego, organizowanego dla studentów Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii, w ramach tegorocznego Festiwalu Kuchnia Inspiracji organizowanego przez Urząd Miasta Lublin. Celem była promocja tradycyjnej kuchni Lublina i regionu.

grafika

Do finału zakwalifikowało się pięciu studentów. Mieli za zadanie przygotować dania, których głównym składnikiem będzie ziemniak – motyw przewodni tegorocznej edycji Festiwalu. Podczas konkursu przygotowano dania zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej. Zmagania uczestników oceniło jury składające się z doświadczonych szefów kuchni z lubelskich restauracji (Łukasz Oroń – Legendy Miasta, Marcin Szulej – Kulturalna), przedstawicieli Urzędu Miasta Lublin z Biura Rozwoju Turystyki oraz Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii (dr inż. Monika Michalak-Majewska, dr hab. inż. Maciej Nastaj, mgr inż. Patryk Siczek).

Wszystkie potrawy prezentowały się wyśmienicie, a smakowały jeszcze lepiej. Autorzy dań zostali docenieni za swój kunszt kucharski, natomiast trójka z nich znalazła się na podium:

I miejsce zajął Jakub Nizio, który przygotował Boulangere potatoes ze smażonymi borowikami, kremem fraiche oraz sałatką ziołową,

II miejsce zajęła Patrycja Kozdroń, która przygotowała brioszkę batatowo-fioletową z cydrowo – jabłkowym żelem oraz kremem waniliowo-ziemniaczanym,

III miejsce zajął Jakub Pustułka, który przygotował cottage pie z sosem ziemniaczano serowym, chipsami z bekonu i chipsami z buraka.

Wyróżnienia zdobyli: Karolina Madej, Danylo Hordiichuk, którzy podali: ziemniaczany crumble jabłkowo-cytrynowy oraz dorsza faszerowanego słoniną, cebulą oraz nasionami kopru, danie uzupełniał tymiankowy gratin, espuma ziemniaczano-truflowa, consomme z ziemniaka i sos.

grafika

Laureaci otrzymali nagrody rzeczowe, a wyróżnieni książki jednej z najbardziej popularnych i lubianych obecnie postaci polskiej sceny kulinarnej, ufundowane przez Urząd Miasta Lublin. Każdy z uczestników otrzymał również nagrody z materiałami promocyjnymi naszego Uniwersytetu Przyrodniczego, które w imieniu JM Rektora wręczył dziekan Wydziału – prof. dr hab. Waldemar Gustaw. Do gratulacji przyłączyły się również prodziekani ds. studenckich i dydaktyki – prof. dr hab. inż. Karolina Wójciak oraz  prof. dr hab. Urszula Pankiewicz. Zdecydowanie za wyróżnienie można uznać publikację przepisów inspirowanych ziemniakiem wszystkich uczestników konkursu. Publikacja będzie dostępna w formie e-booka kulinarnego, podobnie jak e-booki kulinarne z przepisami Zwycięzców poprzednich edycji konkursów realizowanych w Pracowni Gastronomicznej Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii, w ramach dwóch poprzednich edycji Festiwalu.

Informacje na temat konkursu kulinarnego oraz relacje fotograficzne dostępne są w mediach społecznościowych Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii oraz Pracowni Gastronomicznej.

Organizatorem wydarzenia był Urząd Miasta Lublin, a Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie – jedyną partnerską uczelnią, którą w tym zakresie reprezentuje dr inż. Monika Michalak-Majewska.

fot.Kamila Stokłosińska DRiP/UPwL