24 listopada 2023 r. odbył się finał konkursu kulinarnego, który zorganizowany był dla studentów Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii w ramach Festiwalu „Kuchnia Inspiracji”.
Podczas festiwalu kilkanaście lubelskich restauracji do swojego menu wprowadziło potrawy, których istotnym składnikiem był burak. Pojawiło się wiele nietypowych i zaskakujących dań. Ponadto odbywały się warsztaty kulinarne oraz spacery z Przewodnikami Inspiracji wiodące śladem lubelskich smaków, a także tematyczne targi, podczas których uczestnicy mogli nabyć lokalne produkty i wyroby.
Nowością tegorocznej edycji był właśnie konkurs kulinarny dla studentów Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii, zaplanowany na ostatni tydzień Festiwalu – na 24 listopada, który uznawany jest za Światowy Dzień Buraka. Dziesięciu studentów zakwalifikowanych do finału rywalizowało w przygotowywaniu dań, których wiodącym składnikiem był motyw przewodni wydarzenia, czyli wspomniane wyżej warzywo. Podczas konkursu przygotowano dania zarówno w wersji słodkiej jak i wytrawnej, takie jak: sernik, muffinki, brownie, burgery, pierogi, makaron, balotyna, wellington oraz danie z kaczką.
Zmagania uczestników oceniło jury składające się z doświadczonych szefów kuchni z lubelskich restauracji (Legendy Miasta, Perłowa Pijalnia Piwa, Kulturalna), przedstawicieli Urzędu Miasta Lublin z Biura Rozwoju Turystyki oraz Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii (dr inż. Monika Michalak-Majewska, dr inż. Maciej Nastaj, mgr inż. Patryk Siczek).
Wyniki konkursu:
1. miejsce: Joanna Wanicka
2. miejsce: Mikołaj Ociesa
3. miejsce: Grzegorz Królik
Pozostali uczestnicy: Angelika Klimek, Magda Pastusiak, Natalia Kamińska, Patrycja Kozdroń, Jakub Murat, Antonina Przepiórka, Jakub Nizio
Uczestnicy z podium otrzymali nagrody rzeczowe ufundowane przez Urząd Miasta Lublin, a pozostali laureaci – nagrody pocieszenia z symbolami naszego miasta oraz Uniwersytetu Przyrodniczego, które wręczyła Prorektor ds. Studenckich i Dydaktyki – dr hab. Urszula Kosior-Korzecka, prof. uczelni. Do gratulacji dla finalistów przyłączyły się również władze Wydziału: Dziekan – prof. dr hab. Waldemar Gustaw oraz Prodziekan – dr hab. inż. Karolina Wójciak, prof. uczelni.
Festiwal “Kuchnia Inspiracji” promuje tradycyjną kuchnię Lublina i regionu. Organizatorem tego kulinarnego wydarzenia jest Urząd Miasta Lublin, a Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie – jedyną partnerską uczelnią. Festiwal rozpoczął się 3 listopada, natomiast zakończy się ostatniego dnia miesiąca. Jest to już II edycja tego miejskiego wydarzenia.
Informacje na temat konkursu kulinarnego oraz relacje fotograficzne dostępne są w mediach społecznościowych Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii oraz Pracowni Gastronomicznej.
Szczegóły dotyczące Festiwalu „Kuchnia Inspiracji”, program wydarzeń oraz menu partnerów.
Informacje w mediach:
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
NIP 712 010 37 75
REGON 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP