Konkurs kulinarny dla studentów Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii

Już 3 listopada 2023 r. rozpocznie się II edycja miejskiego festiwalu kulinarnego, który promuje tradycyjną kuchnię Lublina i regionu. Tematem przewodnim Festiwalu „Kuchnia Inspiracji” będzie w tym roku burak, który będzie również istotnym składnikiem dań konkursowych.

Baner konkursuNa czas trwania festiwalu kilkanaście lubelskich restauracji do swojego menu wprowadzi potrawy, których ważnym składnikiem będzie wspomniany wyżej burak. Często będą to dania nietypowe, zaskakujące. Zaplanowano również warsztaty kulinarne oraz spacery z Przewodnikami Inspiracji, wiodące śladem lubelskich smaków. Odbędą się także tematyczne targi, podczas których uczestnicy będą mogli nabyć lokalne produkty i wyroby.

Nowością tegorocznej edycji jest współorganizowany z naszym Uniwersytetem konkurs kulinarny dla studentów Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii, zaplanowany na ostatni tydzień Festiwalu. Studenci będą mieli szansę rywalizować w przygotowywaniu dań, które będą opierały się na buraku jako ich głównym składniku. Zmagania uczestników oceni jury składające się m.in. z doświadczonych szefów kuchni z naszego regionu. Dla zwycięzców przewidziane są nagrody rzeczowe.

Festiwal „Kuchnia Inspiracji”: program wydarzeń oraz menu partnerów dostępne są na stronie festiwalu.

Konkurs: szczegóły i regulamin wkrótce dostępne będą w mediach społecznościowych Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii.

Festiwal potrwa do 30 listopada. Organizatorem jest Urząd Miasta Lublin, a jednym z partnerów – Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie. Koordynatorem ze strony Wydziału jest dr inż. Monika Michalak-Majewska.