Konferencja Naukowo-Branżowa „Sieć badawcza uczelni przyrodniczych na rzecz rozwoju polskiego sektora mleczarskiego — projekt badawczy” (SUP-RIM)

W dniach 19-20 października 2024 r. odbyła się Konferencja Naukowo-Branżowa „Sieć badawcza uczelni przyrodniczych na rzecz rozwoju polskiego sektora mleczarskiego – projekt badawczy” (SUP-RIM), której organizatorem był Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie – Lider projektu tworzący „Sieć” wspólnie z Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu, Uniwersytetem Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Uniwersytetem Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie, Uniwersytetem Przyrodniczym w Poznaniu, Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie w ramach Zadania pn. „Sieć badawcza uczelni przyrodniczych na rzecz rozwoju polskiego sektora mleczarskiego -projekt badawczy” finansowanego w ramach dotacji celowej Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego (MNiSW).


Prorektor ds. Nauki i Współpracy z Zagranicą prof. dr hab. Bartosz Sołowiej powitał wszystkich zgromadzonych uczestników i słuchaczy, podkreślając szczególną rangę wydarzenia i podejmowanych zagadnień w związku z realizowanym projektem, natomiast oficjalnego otwarcia konferencji dokonał JM Rektor Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie prof. dr hab. Krzysztof Kowalczyk. Następnie głos zabrał Prezes Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy Tadeusz Proczek, mówiąc m.in. o bardzo dużym znaczeniu ww. projektu dla całego sektora mleczarskiego.

W wydarzeniu wzięło udział 294 osoby, w tym przedstawiciele otoczenia społeczno-gospodarskiego, zakładów mleczarskich oraz gremiów związanych z sektorem mleczarskim, jak również innych krajowych oraz zagranicznych ośrodków naukowych.

Głównym celem zadania „Sieć badawcza uczelni przyrodniczych na rzecz rozwoju polskiego sektora mleczarskiego – projekt badawczy” jest przeprowadzenie badań naukowych wspierających sektor mleczarski w zakresie innowacyjnej i bezpiecznej produkcji przy zachowaniu dobrych praktyk na rzecz ochrony środowiska w aspekcie postępujących zmian klimatycznych.

Obszar I: Panel nowatorskich badań do analizy surowca i wyrobu mleczarskiego w kierunku poprawy jego bezpieczeństwa, jakości, walorów prozdrowotnych.

Obszar II: Innowacyjne rozwiązania inżynierskie wspierające działania prośrodowiskowe polskich zakładów mleczarskich.

Obszar III: Popularyzowanie spożycia wyrobów mleczarskich oraz opracowanie innowacyjnego modelu upowszechniania nowej wiedzy o produktach mleczarskich w aspekcie ich właściwości prozdrowotnych.

Wystąpienia prelegentów podzielono na 4 części. W pierwszej części konferencji przedstawiono efekty dotychczasowej współpracy badawczej uczelni przyrodniczych z zakładami mleczarskimi. Prelekcje wygłosili:

  1. Prof. dr hab. Bartosz Sołowiej, Zakład Technologii Mleczarstwa i Żywności Funkcjonalnej Katedry Technologii Żywności Pochodzenia Zwierzęcego, oraz prof. dr hab. Katarzyna Ognik, Katedra Biochemii i Toksykologii, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  2. Dr hab. Anna Berthold-Pluta prof. SGGW, Katedra Technologii i Oceny Żywności, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  3. Dr inż. Marek Szołtysik, Katedra Rozwoju Funkcjonalnych Produktów Żywnościowych, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  4. Dr hab. Dorota Cais-Sokolińska, UPP Katedra Mleczarstwa i Inżynierii Procesowej, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  5. Dr hab. inż. Dorota Najgebauer-Lejko, prof. URK, Katedra Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
  6. Dr hab. inż. Justyna Żulewska, prof. UWM, Dziekan Wydziału Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski

Po zakończeniu pierwszej części wystąpień odbył się koncert zespołu rockowego „Never Give UP”, który tworzą pracownicy, doktorant oraz przyjaciele Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie w tym wokaliści: prof. dr hab. Bartosz Sołowiej oraz prof. dr hab. Katarzyna Ognik. Koncert odebrany był z dużym entuzjazmem przez przybyłych gości, stanowił bardzo atrakcyjny przerywnik pomiędzy częściami naukowymi konferencji oraz – jak podkreślali uczestnicy – był doskonałą promocją Uniwersytetu.

Następnie rozpoczęła się druga część obrad konferencyjnych. Wystąpienia prelegentów dotyczyły efektów dotychczasowej współpracy uczelni przyrodniczych z zakładami mleczarskimi w zakresie aspektów środowiskowych. Prelekcje wygłosili:

  1. dr hab. Adam Cieślak, Katedra Żywienia Zwierząt, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  2. dr hab. Mateusz Grygoruk, Katedra Hydrologii, Meteorologii i Gospodarki Wodnej, Szkoła Głowna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  3. prof. dr hab. Krzysztof Jóźwiakowski z Katedry inżynierii Środowiska z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie oraz prof. dr hab. Wojciech Janczukowicz z Katedry Inżynierii Środowiska Uniwersytet Warmińsko Mazurski w Olsztynie i dr Kacper Świechowski z Katedry Biogospodarki Stosowanej, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

W kolejnej części trwania konferencji odbył się wykład plenarny pt. „Wykorzystanie komputerowego systemu wizyjnego (CVS) do oceny jakości produktów żywnościowych. Rynek mleczarski w krajach bałkańskich”  – w ramach projektu „FOOD Quality in Digital Age” finansowanego przez Międzynarodowy Fundusz Wyszehradzki.

Prelegentem był profesor Igor Tomašević z Uniwersytetu w Belgradzie (Serbia), który od lat współpracuje naukowo (publikacje, projekty międzynarodowe) z pracownikami Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie jak również był przez 3 lata profesorem wizytującym na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie.

Wygłoszony wykład poruszył szeroki zakres zagadnień związanych z zastosowaniem komputerowego systemu wizyjnego do oceny barwy produktów mleczarskich i jego przewagi nad tradycyjnymi kolorymetrami. Poruszył również bardzo ważne zagadnienie związane z oceną rynku mleczarskiego w krajach bałkańskich, w związku z zainteresowaniem polskiego sektora mleczarskiego eksportem swoich wyrobów do ww. krajów.

Konferencję zakończyło forum dyskusyjne z udziałem m.in. ekspertów reprezentujących producentów i przetwórców mleka, reprezentantów władz Miasta Lublin oraz Województwa Lubelskiego, omówiono dotychczasowe korzyści i efekty realizacji projektu z punktu widzenia otoczenia społeczno-gospodarczego, dokonano wymiany myśli, doświadczeń w zakresie badawczym w Obszarze I, jak również współpracy w Obszarach II – środowiskowym, oraz III – popularyzującym spożycie oraz właściwości prozdrowotne produktów mleczarskich.

Uczestnikami Forum byli:

  1. dr Mariusz Sagan, Dyrektor Wydziału Strategii i Obsługi Inwestorów, Urząd Miasta Lublin
  2. Waldemar BanachZastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie
  3. Paweł Gaca – Prezes Zarządu Spółdzielczej Mleczarni Spomlek
  4. Wawrzyniec Maziejuk – Członek Zarządu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych “Polska Ekologia”
  5. prof. dr hab. Bartosz Sołowiej, Zakład Technologii Mleczarstwa i Żywności Funkcjonalnej Katedry Technologii Żywności Pochodzenia Zwierzęcego, Prorektor ds. Nauki i Współpracy z Zagranicą – moderator

Dyskusje podczas konferencji były ożywione i merytoryczne, a uczestnicy aktywnie dzielili się swoimi spostrzeżeniami i pomysłami na przyszłość.

Uczestnicy konferencji ocenili wydarzenie jako bardzo udane zarówno pod względem merytorycznym, jak i networkingowym. Konferencja spełniła ich oczekiwania i stała się forum wymiany wiedzy i doświadczeń między ekspertami z różnych dziedzin.

Konferencję bardzo sprawnie prowadzili doktoranci Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie: mgr Karolina Różaniecka-Zwolińska oraz mgr Jan Sadurski.

20 października 2024 r. – w drugim dniu trwania konferencji Naukowo-Branżowej „Sieć badawcza uczelni przyrodniczych na rzecz rozwoju polskiego sektora mleczarskiego – projekt badawczy” w Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie odbyły się warsztaty dla wszystkich przedstawicieli uczelni tworzących „Sieć” (Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie – Lider zadania, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Podczas warsztatów uczestnicy spotkania pracowali w grupach tematycznych w zadeklarowanych Obszarach (Działaniach I-IV), gdzie dyskutowano oraz omawiano najważniejsze zagadnienia związane z realizacją projektu, w tym kwestie związane z raportowaniem za 2024 rok, określeniem planów badawczych na 2025 rok.

Strona projektu Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie: https://up.lublin.pl/projekt-mleczarstwo/

Strona główna projektu:https://sup-rim.pl/

Serdecznie dziękujemy wszystkim uczestnikom za udział w tym wydarzeniu.

Tekst: Aleksandra Jezierska, Dział Nauki, Biuro Projektów i Funduszy
Zdjęcia: Maciej Niedziółka, DRiP
Galeria
Zobacz