Konferencja LubTech Smart Food 2023 – relacja

15 listopada 2023 w Lubelskim Centrum Konferencyjnym odbyła się współorganizowana przez Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie konferencja dotycząca nowych technologii związanych z żywieniem.

konferencja smart food
Wydarzenie składało się z trzech paneli dyskusyjnych, na których wystąpili przedstawiciele Uniwersytetów Lubelskich oraz Instytutów, zajmujących się produkcją i przetwórstwem żywności oraz nowatorskimi rozwiązaniami i produktami z tego zakresu.

Głównym tematem konferencji był smart food, czyli typ żywności, który dostosowany będzie do przyszłych i aktualnych potrzeb rynku żywności, konsumentów oraz europejskich wymogów produkcji i przetwarzania żywności. Każdy z zaproszonych gości opowiedział o działalności jednostki, którą reprezentuje oraz o najbliższych jej planach, odnoszących się do produkcji smart food.

konferencja smart food
Wydarzenie otworzył Prorektor ds. Nauki i Współpracy z zagranicą dr hab. Bartosz Sołowiej, prof. uczelni, który był również odpowiedzialny za jego prowadzenie.

Jako pierwszy głos zabrał Wicemarszałek Województwa Lubelskiego Zbigniew Wojciechowski, który podkreślił, że główny potencjał województwa Lubelskiego to przetwórstwo rolno-spożywcze, będące priorytetem w strategii rozwoju „Lublin 2030”.

Następnie kilka słów powiedział Prezydent Miasta Lublin Krzysztof Żuk, który dodał, że Lublin przygotowuje dodatkowe obszary rolne do dalszego rozwoju produkcji żywności. Zauważył także, że współpraca między Lubelskimi Uniwersytetami w tym zakresie jest coraz lepsza.

Za mównicą pojawił się również Rektor Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie prof. dr hab. Krzysztof Kowalczyk, który wspomniał, że nasz Uniwersytet od wielu lat związany jest z produkcją żywności na każdym etapie jej wytwarzania.

konferencja smart foodPo przywitaniu gości oraz krótkich wystąpieniach, przyszła kolej na panele dyskusyjne, podczas których poruszono kwestie związane z charakterystyką, finansowaniem oraz zakresem działalności każdego z podmiotów.

PANEL I:

Nowe technologie w rolnictwie. Uprawa, nawożenie, gospodarowanie odpadami, redukcja emisji gazów cieplarnianych

Moderator: Prof. dr hab. Wiesław Oleszek – Dyrektor Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowego Instytutu Badawczego

Goście:

Prof. Stelios Rozakis – Technical University of Crete, School of Chemical and Environmental Engineering, Chania Crete, Grecja

Dr inż. Krzysztof Dziuba, Z-ca Dyrektora Pionu Technologii I Rozwoju, Grupa Azoty Zakłady Azotowe Puławy

Prof. dr hab. Artur Zdunek – Z-ca Dyrektora ds. Naukowych Instytutu Agrofizyki im. B. Dobrzańskiego Polskiej Akademii Nauk w Lublinie

Prof. dr hab. inż. Janusz Igras – Dyrektor Sieci Badawczej Łukasiewicz Instytut Nowych Syntez Chemicznych

Prof. dr hab. Mariusz Gagoś – Kierownik katedry Biologii Komórki na Wydziale Biologii i Biotechnologii Uniwersytetu Mari Curie-Skłodowskiej w Lublinie

Krzysztof Muciek – Wiceprezes Zarządu Stowarzyszenia Polski Klaster Rolnictwa Precyzyjnego

 

PANEL II:

Projektowanie i bezpieczeństwo żywności

Moderator: Prof. dr hab. Adam Waśko, Prorektor ds. Rozwoju Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie

Goście:

Prof. Igor Tomašević – Food Science and Technology, Faculty of Agriculture, University of Belgrade, Serbia

Prof. Jarosław Dudka – Prorektor ds. współpracy z otoczeniem społeczno-gospodarczym Uniwersytetu Medycznego w Lublinie

dr hab. inż. Grzegorz Łagód, prof. uczelni – Politechnika Lubelska

dr hab. Maciej Masłyk, prof. KUL – Dyrektor Instytutu Nauk Biologicznych Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego

dr hab. n. o zdr. Magdalena Florek-Łuszczki, prof. IMW – Z-ca Dyrektora ds. Naukowych Instytutu Medycyny Wsi im. W. Chodźki w Lublinie

Wojciech Furtak – Prezes Zarządu Laboratoria Natury Sp. z o.o.

 

PANEL III:

Innowacje w biznesie. Nowe produkty i rozwiązania. Technologie cyfrowe

Moderatorzy: dr Mariusz Sagan – Dyrektor Wydziału Strategii i Przedsiębiorczości w Urzędzie Miasta Lublin

Elwira Lorenz – p.o. Dyrektora Departamentu Gospodarki Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego

Goście:

Uģis Klētnieks – Prezes Zarządu SilvExpo Ltd. Ryga, Łotwa

Magdalena Stachyra- Prezes Zarządu Lubelskiego Parku Naukowo-Technologicznego

Tomasz Szymajda – Prezes Zarządu Puławskiego Parku Naukowo-Technologicznego

dr Ewelina Iwanek- Prezes Zarządu Polskiej Fundacji Ośrodków Wspomagania Rozwoju Gospodarczego „OIC Poland”

dr inż. Tomasz Czernecki – członek zarządu firm biotechnologicznych, doradca, Adiunkt na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, Kierownik Centralnego Laboratorium Badawczego UP.

Mariusz Klementowski – Prezes Zarządu Amerpharma Sp. z o.o.

Piotr Pietras – Prezes Zarządu Green Lanes Sp. z o.o.

Marcel Nowosielski – Dyrektor ds. Strategii C2C Sp. z o.o.

Jakub Lachowski – Prezes Zarządu Plantalux Sp. zo.o.

konferencja smart foodCzłonkowie poszczególnych paneli mieli okazję opowiedzieć o tym, w jaki sposób jego jednostka nie tylko realizuje ideę smart food, ale także jakie metody stosuje w kontekście ograniczenia emisyjności gazów cieplarnianych, wykorzystania odpadów produkcyjnych czy usprawnienia jakości hodowli swoich produktów.

Uczestnicy konferencji mogli poznać też kilka nowinek technologicznych testowanych przez niektóre z firm. Należały do nich na przykład: worki na nawóz wzmocnione nanocelulozą pozyskaną z odpadów produkcyjnych, związek stymulujący rozwój roślin, dzięki któremu osiągają większe rozmiary i polaryzację czy też uprawa roślin, które za pomocą czujników sygnalizują jakiego składnika odżywczego brakuje im w danym obszarze uprawy.

konferencja smart foodWydarzenie było symultanicznie tłumaczone na polski język migowy.

Powtórkę konferencji w całości można obejrzeć TUTAJ.

Organizatorami konferencji są Gmina Lublin i Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego, które są zaangażowane we współpracę z otoczeniem społeczno – gospodarczym, między innymi w ramach inicjatywy Klastra Lubelska Medycyna, zrzeszającego ponad 170 podmiotów związanych z szeroko rozumianym obszarem zdrowia.

Współorganizatorzy: Uniwersytet Przyrodniczy i Uniwersytet Medyczny w Lublinie, oraz partnerzy merytoryczni – uniwersytety i instytuty badawcze będące członkami klastra.

 

Zdjęcia: Alicja Jaroszewska/ DRiP