We wtorek, 23.09.2025 roku, w Centrum Kongresowym odbyły się uroczystości jubileuszowe z okazji20-lecia powstania Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii. Jednym z głównych wydarzeń było wręczenie tytułu Profesora Honorowego prof. dr hab. Mirosławowi Słowińskiemu ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Obchodom przewodniczył dziekan Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii, prof. dr hab. Waldemar Gustaw, który w swoim przemówieniu podkreślił znaczenie minionych dwóch dekad dla rozwoju wydziału:
„W ostatnich latach prestiż naszego wydziału systematycznie wzrastał. Czternastu pracowników uzyskało tytuł profesora, a dwunastu – profesora uczelni. Nasi naukowcy regularnie trafiają na listy 2% najczęściej cytowanych badaczy na świecie, co potwierdza ich znaczący wpływ na rozwój nauki. O wysokim poziomie prowadzonych badań świadczą liczne wyróżnienia oraz udane procesy komercjalizacji. Wśród najważniejszych osiągnięć można wymienić m.in. opracowanie wędlin o obniżonej zawartości azotanu oraz makaronów o niskim indeksie glikemicznym” – mówił prof. Gustaw
Wśród zaproszonych gości znaleźli się m.in. przedstawiciele władz miejskich oraz reprezentanci współpracujących instytucji naukowych i biznesowych.
Podczas uroczystości przyznano liczne odznaczenia i nagrody. Odznakę Honorową „Zasłużony dla Województwa Lubelskiego’”, za znaczące przyczynienie się do rozwoju Województwa Lubelskiego, otrzymała prof. dr hab. Barbara Baraniak – pierwszy Dziekan Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii.
Medalem „Zasłużony dla Miasta Lublin” uhonorowano: prof. dr hab. Waldemara Gustawa, prof. dr hab. Urszulę Gawlik i prof. dr hab. Dominika Szwajgiera
„Medal Unii Lubelskiej” trafił w ręce prof. dr hab. Izabeli Jackowskiej, prof. dr hab. Urszuli Pankiewicz i prof. dr hab. Joanny Stadnik
„Medal Prezydenta Miasta Lublin” otrzymali: prof. dr hab. Paweł Glibowski, prof. dr hab. Małgorzata Karwowska, prof. dr hab. Stanisław Mleko, prof. dr hab. Magdalena Polak-Berecka, prof. dr hab. Michał Świeca, prof. dr hab. Adam Waśko, dr hab. Małgorzata Kostecka, prof. uczelni, dr hab. Aldona Sobota, prof. uczelni oaz dr hab. Monika Sujka, prof. uczelni.
Przyznano także „Skrzydła dydaktyki” dla: prof. dr hab. Waldemara Gustawa, prof. dr hab. Urszuli Pankiewicz, prof. dr hab. Karoliny Wójciak, prof. dr hab. Izabeli Jackowskej, prof. dr hab. Pawła Glibowskiego, prof. dr hab. Magdaleny Polak-Bereckiej, dr hab. Moniki Kordowskiej-Wiater, prof. uczelni, dr hab. AgnieszkiLatoch, prof. uczelni, dr hab. Marzeny Włodarczyk-Stasiak, prof. uczelni, dr hab. EwyJabłońskiej-Ryś, dr inż. Justyny Libery, dr inż. Agnieszki Malik, dr inż. Moniki Michalak-Majewskiej, dr Urszuli Szymanowskiej i dr inż. AnnyWirkijowskiej.
Medal „Pro Scientia et Humanitate” przyznano: dr inż. Sylwii Pisarek-Piotrowskiej, Starościnie Lubelskiej, prof. Charlesowi Brennanowi z Uniwersytetu RMIT w Melbourne, Australia, prof. Margaret Brennan z Uniwersytetu RMIT w Melbourne, Australia, prof. Thomowi Huppertowi z Uniwersytetu Wageningen, Holandia, prof. Igorowi B. Tomasevicowi z University of Belgrade, Serbia, prof. Todorowi Vasiljevicowi z Uniwersytetu Victoria w Melbourne, Australia i prof. Rickey’emu Y. Yada z University of Alberta, Kanada.
Kolegium Dziekańskie Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii wręczyło również pamiątkowe grawertony stanowiące wyraz wdzięczności za zaangażowanie, wsparcie oraz wieloletnią współpracę z Wydziałem.
Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii powstał w roku 2005 zgodnie z uchwałą Senatu ówczesnej jeszcze wtedy Akademii Rolniczej w Lublinie, a funkcjonować zaczął rok później.Jednym z ważniejszych wydarzeń było utworzenie kierunku studiów technologia żywności i żywienia, gdzie jest możliwość 4-letnich studiów doktoranckich.
„Przez te 20 lat istnienia Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii budował swoją pozycję w świecie nauki w Polsce i za granicą. Powstało wiele innowacyjnych rozwiązań, znakomitych publikacji i projektów badawczych. Jako uczelnia jesteśmy z tego niezmiernie dumni. W imieniu społeczności Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie dziękuję za tą działalność” – podsumował Rektor, prof. dr hab. Krzysztof Kowalczyk
W ramach obchodów jubileuszu przyznano również godność Profesora Honorowego Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie prof. dr hab. Mirosławowi Słowińskiemu ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
„Prof. Słowiński to człowiek pełen pasji badawczej, otwarty na nowości. Uczy odwagi w działaniu i tego, by nie bać się podejmować często ciężkich wyzwań. Jest cenionym przez studentów dydaktykiem, a jego dorobek naukowy jest imponujący” – podkreśliła prof. dr hab. Karolina Wójciak, w trakcie wygłaszania laudacji.
Prof. Słowiński wygłosił wykład „Mięso – relikt przeszłości czy niezastąpione dobro?” podczas którego przedstawił m.in. badania naukowe wskazujące na to, że obecna obróbka i przechowywanie mięsa sprawiają, że staje się ono coraz mniej szkodliwe dla zdrowia.
Zainteresowania naukowe prof. Mirosława Słowińskiego obejmują wpływ wybranych składników mieszanki peklującej na proces kształtowania barwy i właściwości technologiczne z mięsa drobiowego m.in. możliwości poprawy jakości zdrowotnej przetworów. Jego osiągnięcia dotyczą zagadnień związanych z analizą żywności i technologią mięsa. Związki Pana Profesora z UP w Lublinie, a szczególnie z Wydziałem Nauk o Żywności i Biotechnologii trwają od lat. Współpraca ta zaowocowała wydaniem wspólnych prac naukowych, w tym rozpraw doktorskich i monografii na zlecenie Wydawnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.
Częścią obchodów Jubileuszu Wydziału jest wystawa poświęcona profesorowi Zdzisławowi Targońskiemu [ więcej ]
Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć.
Informacje w mediach:
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
NIP 712 010 37 75
REGON 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP