Spotkajmy się przy wielkanocnym stole! Język polski od kuchni – warsztaty kulinarne dla studentów zagranicznych Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie

5 kwietnia 2025 r. studenci I roku kierunku Weterynaria anglojęzyczna studiujący na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie wzięli udział w warsztatach kulinarnych organizowanych w ramach projektu „Smaki Lubelszczyzny bez granic – Tastes of Lubelszczyzna without borders”.

Pomysł projektu narodził się w Centrum Nauczania Języków Obcych i Certyfikacji UP w Lublinie i został zrealizowany przez Panią mgr Ewę Badurowicz, wykładowcę języka niemieckiego oraz języka polskiego jako obcego we współpracy z Panią Mariolą Tarnowską, prezesem Fundacji Regionalia Lubelszczyzny.  Wsparciem językowym służył Pan mgr Daniel Opydo, wykładowca języka angielskiego w CNJOiC. Partnerem wydarzenia było Województwo Lubelskie – Lubelskie, smakuj życie.

 

Studenci – cudzoziemcy poznający język polski w Centrum Nauczania Języków Obcych i Certyfikacji UP w Lublinie zaproszeni zostali do profesjonalnego studia kulinarnego „Szwedzki Stół” zlokalizowanego w SKENDE Shopping, gdzie w ramach warsztatów kulinarnych zapoznawali się z wielkanocnymi tradycjami kulinarnymi. Pod czujnym okiem Pana Jakuba Murata, studenta drugiego stopnia studiów kierunku dietetyka Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii UP w Lublinie, miłośnika lokalnej kuchni i serników, studenci – obcokrajowcy zgłębiali tajniki staropolskich przepisów na żur wielkanocny, faszerowane jaja oraz świąteczny sernik.

Entuzjazm oraz zaangażowanie z jakimi studenci przystąpili do gotowania zaowocowały wspaniałymi świątecznymi potrawami pełnymi smaku i aromatu Świąt Wielkiej Nocy. Wspólnej degustacji symbolicznego śniadania wielkanocnego towarzyszyły opowieści oraz wielkanocne wspomnienia związane z Triduum Paschalnym, tradycyjną „święconką” i Lanym Poniedziałkiem.

Po kulinarnej uczcie biesiadnicy uczestniczyli w warsztatach lubelskiego rękodzieła. Była to wspaniała okazja by poznać tradycję zdobienia jajek najstarszą techniką jaką jest technika batikowa polegająca na nanoszeniu wzorów na powierzchnię jajka wystruganym patyczkiem, zanurzonym w roztopionym wosku pszczelim. Warsztaty lubelskiego rękodzieła poprowadził młody artysta ludowy, Pan Michał Kowalik czynnie zaangażowany w promocję lokalnej tradycji rękodzielniczej.

Na zakończenie spotkania   wszyscy uczestnicy zostali obdarowani prezentami w postaci lubelskich wyrobów serowarskich oraz świątecznymi upominkami.

Dzięki warsztatom studenci mogli poznać i spróbować potraw związanych z lokalną tradycją wielkanocną, wzbogacić swoje kulinarne doświadczenia i wiedzę o nowe smaki oraz poznać obrzędy i zwyczaje.

Spotkanie przepełnione było radością, śmiechem i beztroską, co dowiodło, że wspólne gotowanie łączy i przełamuje wszelkie bariery językowe.

A my mamy apetyt na kolejne projekty i tą pasją dzielimy się z cudzoziemcami, którzy chcą zasmakować naszej kuchni, kultury i tradycji.

Fot. M. Tarnowska, A. Gruszecka, J. Rączkiewicz-Gołacka
mgr Ewa Badurowicz
mgr Joanna Rączkiewicz-Gołacka