W dniach 17-19 listopada w Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu odbyło się spotkanie 8 członków zespołu projektu “Consumer of Organic Food in the Visegrad Group Countries”. Celem projektu jest rozpoznanie i porównanie cech konsumentów żywności ekologicznej, ich decyzji zakupowych i zachowań w krajach Grupy Wyszehradzkiej, poprzez połączenie wiedzy i doświadczenia sześciu jednostek badawczych – z których każda specjalizuje się w metodach badawczych specyficznych dla rynku żywności ekologicznej oraz rozpowszechnianiu pozyskanych wyników w sektorze żywności ekologicznej – wśród lokalnych i regionalnych interesariuszy.
Projekt zapewni także wsparcie regionalnemu sektorowi żywności ekologicznej poprzez gromadzenie, udostępnianie i prezentację pozyskanych w takcie badań wyników, odpowiadających na pytania związane z zachowaniem konsumenta na rynku produktów ekologicznych, jego decyzjami nabywczymi. Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie jest liderem w projekcie.
W ramach spotkania, któremu przewodniczyła dr Julia Wojciechowska-Solis zostały omówione kluczowe kwestie realizowania projektu. W tym terminarz prowadzenia badań dotyczących określenia zachowań konsumenckich mieszkańców krajów V4, podział obowiązków pomiędzy poszczególnymi uczestnikami projektu, określenie harmonogramu składania przygotowanych publikacji.
Uczestnikami spotkania byli reprezentanci Partnerów konsorcjum:
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
NIP 712 010 37 75
REGON 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP