Fałszowanie żywności. Jak najczęściej jesteśmy oszukiwani?
godzina 10.00 -10.45 Data warsztatów: 30 marca 2023 r.
Miejsce: Wydział Nauk o Żywności i Biotechnologii, ul. Skromna 8, sala 310
Prowadzący: dr inż. Izabela Podgórska-Kryszczuk
Max. 25 osób
[FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY]
Żywność można fałszować na kilka sposobów – zastępując dany składnika innym (najczęściej tańszym), dodając wodę, nieprawidłowo deklarując skład ilościowy produktu czy jego pochodzenie. Niestety jest to zjawisko powszechne, a fałszowane produkty można znaleźć niemal w każdej gałęzi przemysłu spożywczego. Jaka żywność jest najczęściej podrabiana? Jak nie dać się oszukać?
W ramach proponowanych zajęć odpowiemy na te oraz inne pytania. Uczestnicy zamienią się także w analityków sprawdzających autentyczność wybranych produktów spożywczych.