„Fago-herb”- efekt współpracy interdyscyplinarnej jednostek Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie


Naukowcy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie opracowali „Fago-herb”:
pierwszy eksperymentalny preparat fagowo-ziołowy do profilaktyki chorób kończyn u bydła, przygotowany na bazie składników pozyskanych ze środowiska naturalnego.

Preparat posiada właściwości pielęgnujące, antybakteryjne oraz osuszające, przez co nie tylko chroni przed zakażeniem ale przede wszystkim łagodzi objawy bólowe występujące bezpośrednio po korekcji racic, bądź wynikające z uszkodzenia skóry i rogu racicowego. Doskonale sprawdza się w hodowli bydła mlecznego i w pełni wpisuje się w koncepcję „One health”. Zdrowe racice – to zdrowa krowa dająca zdrowe mleko.

W jego skład wchodzi zagęszczona zawiesina koktajlu terenowych bakteriofagów swoistych dla Escherichia coli: L26, L27, L29 oraz Staphylococcus spp. L 8597, L7559 o mianach 10-9-10-12PFU/mL zawieszona w jałowej wodzie destylowanej pH 7,0-7,5 w końcowym stężeniu 25 % oraz roztwór zawierający olejek eteryczny z surowca mięty pieprzowej czarnej (Mentha x piperita L. var. officinalis Sole f. rubescens Camus) i mięty ˈBergamotˈ (Mentha × piperita L. var. citrata (Ehrh.) Briq.), a także  ekstrakt z kory cynamonu – Cinnamomum verum J.S. Presl.) w całkowitym stężeniu 75%.

„Fago-herb” powstał dzięki owocnej współpracy pracowników Wydziału Medycyny Weterynaryjnej z Katedry Prewencji Weterynaryjnej i Chorób Ptaków pod kierownictwem Prof. Renaty Urban-Chmiel oraz Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Katedry Warzywnictwa i Zielarstwa, przy udziale dr hab. Agnieszki Najdy prof. uczelni.

W skład interdyscyplinarnego zespołu naukowo-badawczego, dzięki któremu koncepcja preparatu mogła przybrać postać materialną wchodzą również pracownicy Katedry Prewencji Weterynaryjnej i Chorób Ptaków: dr hab. Marta Dec prof. uczelni, dr hab. Agnieszka Marek prof. uczelni, dr hab. Andrzej Puchalski prof. uczelni, dr hab. Dagmara Stępień-Pyśniak prof. uczelni, dr Anna Nowaczek, dr Ewelina Pyzik oraz mgr Sebastian Balant, doktorant z Katedry Warzywnictwa i Zielarstwa.

Nieoceniony wręcz udział w przygotowaniu i złożeniu do Urzędu Patentowego Rzeczpospolitej Polskiej wniosku patentowego (P.436553) oraz zastrzeżenia znaku towarowego (Z.539933) miało Centrum Transferu Technologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie przy bezpośrednim zaangażowaniu Dyrektor mgr inż. Iwony Niezgody i rzecznika patentowego  mgr inż. Magdaleny Tarały.

Opracowany pierwszy eksperymentalny preparat fagowo-ziołowy w zapobieganiu kulawiznom u bydła stanowi niewątpliwie osiągnięcie potwierdzające ogromną skuteczność interdyscyplinarnej współpracy sektora naukowo-badawczego oraz jednostek ogólnouczelnianych Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Potwierdza również regułę, że w nauce nie ma ograniczeń i wszystko jest możliwe jeśli tylko będziemy umiejętnie prowadzili dialog.

Zespół pragnie złożyć podziękowania dla Jego Magnificencji Rektora prof. dr hab. Krzysztofa Kowalczyka oraz Prorektora ds. nauki współpracy z zagranicą dr hab. Bartosza Sołowieja prof. Uczelni za stworzenie warunków pozwalających na tak efektywne łączenie nauki z praktyką.

fot. Alicja Jaroszewska/DRiP