Naukowcy Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie opracowali „Fago-herb”: pierwszy eksperymentalny preparat fagowo-ziołowy mogący w przyszłości znaleźć zastosowanie w zapobieganiu chorób kończyn u bydła, przygotowany na bazie składników pozyskanych ze środowiska naturalnego.

Aktualnie prowadzone są badania eksperymentalnego preparatu w kierunku wykazania właściwości pielęgnujących, antybakteryjnych i osuszających, jak również łagodzących objawy bólowe występujące bezpośrednio po korekcji racic u krów.

W jego skład wchodzi zagęszczona zawiesina koktajlu terenowych bakteriofagów swoistych dla Escherichia coli: L26, L27, L29 oraz Staphylococcus spp. L 8597, L7559 o mianach 10-9-10-12PFU/mL zawieszona w jałowej wodzie destylowanej pH 7,0-7,5 w końcowym stężeniu 25 % oraz roztwór zawierający olejek eteryczny z surowca mięty pieprzowej czarnej (Mentha x piperita L. var. officinalis Sole f. rubescens Camus) i mięty ˈBergamotˈ (Mentha × piperita L. var. citrata (Ehrh.) Briq.), a także  ekstrakt z kory cynamonu – Cinnamomum verum J.S. Presl.) w całkowitym stężeniu 75%.

„Fago-herb” powstał dzięki owocnej współpracy pracowników Wydziału Medycyny Weterynaryjnej z Katedry Prewencji Weterynaryjnej i Chorób Ptaków pod kierownictwem prof. dr hab. Renaty Urban-Chmiel oraz Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Katedry Warzywnictwa i Zielarstwa, przy udziale dr hab. Agnieszki Najdy prof. uczelni.

W skład interdyscyplinarnego zespołu naukowo-badawczego, dzięki któremu koncepcja preparatu mogła przybrać postać materialną wchodzą również pracownicy Katedry Prewencji Weterynaryjnej i Chorób Ptaków: dr hab. Marta Dec prof. uczelni, dr hab. Agnieszka Marek prof. uczelni, dr hab. Andrzej Puchalski prof. uczelni, dr hab. Dagmara Stępień-Pyśniak prof. uczelni, dr Anna Nowaczek, dr Ewelina Pyzik oraz mgr Sebastian Balant, doktorant z Katedry Warzywnictwa i Zielarstwa.

Nieoceniony wręcz udział w przygotowaniu i złożeniu do Urzędu Patentowego Rzeczpospolitej Polskiej wniosku patentowego (P.436553) oraz zastrzeżenia znaku towarowego (Z.539933) miało Centrum Transferu Technologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie przy bezpośrednim zaangażowaniu Dyrektor mgr inż. Iwony Niezgody i rzecznika patentowego  mgr inż. Magdaleny Tarały.Badania przeprowadzone pod nadzorem lekarzy weterynarii potwierdzają skuteczność preparatu fagowo – ziołowwego w zapobieganiu kulawiznom  u bydła oraz  stanowią niewątpliwie osiągnięcie potwierdzające ogromną skuteczność interdyscyplinarnej współpracy sektora naukowo-badawczego oraz jednostek ogólnouczelnianych Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Potwierdza również regułę, że w nauce nie ma ograniczeń i wszystko jest możliwe jeśli tylko będziemy umiejętnie prowadzili dialog.

Zespół pragnie złożyć podziękowania dla Jego Magnificencji Rektora prof. dr hab. Krzysztofa Kowalczyka oraz Prorektora ds. nauki współpracy z zagranicą dr hab. Bartosza Sołowieja prof. Uczelni za stworzenie warunków pozwalających na tak efektywne łączenie nauki z praktyką.

fot. Alicja Jaroszewska/DRiP