Ekstruzja w przetwórstwie rolno-spożywczym – nowy kierunek studiów podyplomowych na UP w Lublinie

1 czerwca 2025 r. rozpocznie sie rekrutacja na studia podyplomowe w Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie. W ich ofercie pojawił się nowy kierunek – ekstruzja w przetwórstwie rolno-spożywczym.

Ekstruzja to proces przetwarzania surowców o określonej wilgotności przy udziale wysokiej temperatury. W produkcji spożywczej jest szeroko stosowana i pełni wiele funkcji, które mają na celu wytwarzanie produktów o odpowiedniej teksturze, smaku i właściwościach odżywczych.

Przykłady produktów spożywczych wytwarzanych metodą ekstruzji:

  • Płatki śniadaniowe (np. kukurydziane, ryżowe).
  • Przekąski (chipsy, chrupki, krakersy).
  • Makaron i kluski.
  • Karmy dla zwierząt.
  • Żelki i produkty cukiernicze.
informacje o kierunku
Zobacz