Ekstruzja w przetwórstwie rolno-spożywczym to jeden z kierunków studiów podyplomowych dostępnych w ofercie Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Czym jest ekstruzja, dlaczego to taka ważna dziedzina i jak wyglądają zajęcia? W rozmowie Zuzanny Skwarek z Działu Rekrutacji i Promocji UP w Lublinie z dr hab. inż. Maciejem Combrzyńskim, prof. uczelni i kierownikiem tych studiów, odpowiadamy na najczęstsze pytania kandydatów.
Zuzanna Skwarek: Na początek zapytam- czym właściwie jestekstruzja i dlaczego jest tak obecnie tak istotna?
Dr hab. inż. Maciej Combrzyński, prof. uczelni: Technika ekstruzji znana jest w przetwórstwie rolno-spożywczym od ponad 50 lat. Używana jest w wielu krajach do produkcji szeregu produktów spożywczych, w tym m.in. : makaronów, przekąsek, płatków śniadaniowych, słodyczy, teksturatów roślinnych, funkcjonalnych dodatków do żywności. To jednak nie wszystko – jest również stosowana w produkcji pasz dla zwierząt oraz biopolimerów. To właśnie uniwersalność procesu ekstruzji i możliwość jego aplikacji w wielu różnych dziedzinach produkcji szeregu wyrobów sprawia, że kierunek ten jest istotny we współczesnym świecie i warto się na nim kształcić.
Z.S: Jak wyglądają zajęcia na kierunku? Czy to tylko teoria?
M.C: Zdecydowanie to nie tylko teoria. Zajęcia są ukierunkowane zarówno na część merytoryczną, jak i praktyczną. Kadra zaangażowana w prowadzenie zajęć posiada, co bardzo istotne, wieloletnie doświadczenie praktyczne zdobyte w przemyśle, co sprawia, że doskonale łączona jest kwestia nauki z praktycznym jej wykorzystaniem. W ramach zajęć zaplanowano szereg różnych doświadczeń laboratoryjnych pokazujących możliwości aplikacyjne procesu ekstruzji.
Z.S: Jakie konkretnie są możliwości pracy z aparaturą? Jakie technologie poznają studenci?
M.C: Zajęcia praktyczne polegają na udziale w pracach badawczych na nowoczesnym sprzęcie laboratoryjnym (ekstrudery jedno i dwuślimakowe, mieszarki, suszarnie, sekcja cięcia, pakowania, laboratorium podstawowych właściwości fizycznych ekstrudatów), który pozwala na zdobycie niezbędnej wiedzy i podstawowej praktyki z zakresu procesu ekstruzji.
Z.S: Na co stawiacie Państwo największy nacisk podczas kształcenia?
M.C: Stawiamy przede wszystkim na zdobywanie umiejętności praktycznych związanych z obsługą urządzeń i sprzętu laboratoryjnego niezbędnego do prowadzenia procesu ekstruzji i oceny jego efektów.
Z.S: Bardzo dziękuję za rozmowę.
Ekstruzja w przetwórstwie rolno-spożywczym to kierunek przyszłości – odpowiadający na rosnące zapotrzebowanie rynku na specjalistów znających nowoczesne technologie w przemyśle spożywczym. To dynamicznie rozwijająca się dziedzina, łącząca innowacyjność, praktykę i realne zastosowania, a zdobyte kompetencje otwierają drzwi do kariery w wielu branżach.
Rekrutacja trwa do 30 września – zapisz się już teraz.
Studia podyplomowe trwają 2 semestry.
Opłata: 1 950 zł/ semestr
Program studiów i wykaz kierunkowych efektów kształcenia:
Kontakt w sprawie rekrutacji:
Dział Kształcenia Praktycznego i Ustawicznego
Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Tel: 081 445 61 03
Mail: ksztalcenie@up.lublin.pl
Adres: ul. Głęboka 31, pok. 115 F
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
NIP 712 010 37 75
REGON 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP