Eko-Vege-Fit-Animals – prof. dr hab. Dariusz Stasiak

Zachęcamy do obejrzenia nowego odcinka serii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie: “Eko-Vege-Fit-Animals”.

Plansza programu eko-vege-fit-animalsProwadzącym był prof. dr hab. Dariusz Stasiak – kierownik Katedry Technologii Żywności Pochodzenia Zwierzęcego Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii.

Temat programu:  “Produkty mięsne ze zredukowanym dodatkiem azotanów”

Czego można się dowiedzieć?: Poruszane są kwestie związane z azotanami (które używane są do “utrwalania” mięsa) oraz mówi dlaczego konsumenci (w szczególności dzieci) powinni ich unikać w nadmiarze.
Prof. Dariusz Stasiak radzi także jak ograniczyć spożycie szkodliwych azotanów, nie rezygnując przy tym ze spożywania mięsa, oraz jak zdrowo i smacznie przygotować produkty mięsne w domu.

Link do wideo znajdziecie tutaj