Mgr inż. Fabian Domański
Katedra Biochemii i Toksykologii
Zootechnika i rybactwo
Promotor: Prof. dr hab. Anna Czech
Probio sp. z o.o.

Ocena możliwości wykorzystania diety niskobiałkowej wzbogaconej probiotykami w żywieniu prosiąt, na podstawie efektów produkcyjnych i wskaźników krwi a także ilości biogenów wydalanych do środowiska.

Praca jako doradcy żywieniowego w terenie spowodowała spostrzeżenia braku odpowiednich polskich strawnych surowców białkowych do przygotowania mieszanek paszowych pełnoporcjowych dla prosiąt. W żywieniu prosiąt w momencie odsadzenia stosuje się kilka komponentów białkowych o podwyższonej strawności lecz brak jest wyraźnych zaleceń co do proporcji tych składników jak również co do ilości stosowanych poszczególnych komponentów białkowych już w samej mieszance paszowej pełnoporcjowej dla tej grupy zwierzat.  Zamierzamy poszukiwać alternatywnych komponentów białkowych jakie można wykorzystywać w żywieniu prosiąt w polskich warunkach fermowych. Takie komponenty białkowe charakteryzujące się podwyższoną strawnością można wzbogacić w ukierunkowany mikrobion oraz zawrzeć w nich booster energetyczny, który wpłynie dodatkowo na wykorzystanie energii przez prosięta. W ProbioProtein będą zawarte wysoko strawne komponenty białkowe w odpowiednich proporcach, wzbogacone w stabilizatory flory jelitowej szczepy bakterii probiotycznych oraz enzymatyczny booster w postaci enzymu.

Ważnym aspektem optymalizacji hodowli świń jest m.in. wprowadzenie wysokiej jakości i biodostępności białka. Dlatego nieodzownym elementem stały się rozwiązania prowadzące do wprowadzania dobrze strawnych komponentów białkowych oraz probiotyków. Działanie stabilizujące korzystną mikroflorę przewodu pokarmowego i działanie składników syntezowanych przez probiotyki poprawia strawność składników paszy, a także minimalizuje występowanie biegunek i upadków.

Założono, że zastosowanie w żywieniu prosiąt innowacyjnej mieszanki paszowej uzupełniającej zawierającej białka strawne wzbogacone o enzymatyczny booster energetyczny oraz probiotyki (ProbioProtein) pozwoli na obniżenie poziomu białka w mieszankach dla prosiąt bez uszczerbku na wskaźniki produkcyjne oraz zdrowiu.

Dlatego celem projektu wdrożeniowego będzie ocena efektywności działania ProbioProtein na podstawie efektów produkcyjnych, badań strawnościowych, wskaźników świadczących o zdrowiu zwierząt oraz ilości wydalanych biogenów.