mgr inż. Maciej Bartoń – specjalista ds. badań i rozwoju – JK Sp. z o.o.
Zatrudnienie: JK Sp. z o.o. (ZM Jasiołka).
Promotor: Dr hab. Bartosz Sołowiej, prof. uczelni
Dyscyplina: technologia żywności i żywienia

Tytuł projektu:

„Zastosowanie serwatki do otrzymywania prozdrowotnej i funkcjonalnej żywności ekologicznej.”

Projekt finansowany jest przez Ministerstwo Nauki i Edukacji z programu „Doktorat wdrożeniowy”.

Podmiotem współpracującym we wdrażaniu projektu jest JK Sp. z o.o. (ZM Jasiołka).

Cel projektu:

Celem projektu jest opracowanie prozdrowotnego, funkcjonalnego i bezpiecznego produktu z wykorzystaniem serwatki oraz startowych bakterii kwasu mlekowego pozyskanych z serwatki lokalnego pochodzenia. Bakterie potencjalnie probiotyczne w produkcji żywności ekologicznej nie są powszechnie stosowane, co wiąże się z brakiem opracowania szczegółowej technologii procesu wprowadzania szczepu do produktu, warunków i zasad postępowania podczas fermentacji, wędzenia czy dojrzewania produktów ekologicznych dla ludzi i zwierząt. Wykorzystanie serwatki otrzymywanej jako produkt uboczny podczas produkcji serów to przede wszystkim opłacalność ekonomiczna i działanie prośrodowiskowe. Ponadto zaoferowanie konsumentom nowych produktów ekologicznych o właściwościach prozdrowotnych i funkcjonalnych.