Dr inż. Paulina Kęska laureatką Nagrody Prezesa Oddziału PAN w Lublinie

Z przyjemnością informujemy, że decyzją Prezydium Kapituły Nagrody Oddziału PAN w Lublinie oraz Prezesa PAN dr inż. Paulina Kęska zatrudniona w Katedrze Technologii Żywności Pochodzenia Zwierzęcego Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii, została laureatką Nagrody Prezesa Oddziału Polskiej Akademii Nauk w Lublinie dla młodych naukowców za najlepszą pracę naukową opublikowaną w 2024 roku w zakresie nauk biologicznych i rolniczych.

GRAFIKA

Nagrodzona publikacja, zatytułowana “Influence of sonication pretreatment on antiradical and anti-ACE activity of protein hydrolysates from fermented pork loins” (Kęska i in. 2024), dotyczy wpływu wstępnej sonikacji na właściwości bioaktywne hydrolizatów białkowych z fermentowanych polędwic wieprzowych. Wyniki badań mogą przyczynić się do rozwoju innowacyjnych technologii w przetwórstwie mięsa oraz projektowania żywności o podwyższonej wartości prozdrowotnej.

Uroczyste wręczenie nagrody odbyło się 10 grudnia 2025 roku podczas 59. Sesji Zgromadzenia Ogólnego PAN Oddział w Lublinie
Gratulujemy nagrody.