29 czerwca 2023r. komisja programu ‘Miejsce Inspiracji” Urzędu Miasta Lublin, której członkiem była dr inż. Monika Michalak-Majewska z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, przyznała prestiżowy tytuł “Miejsca Inspiracji” na lata 2023-2025. Wyróżnienie to otrzymało osiem lubelskich lokali, a dodatkowe dwa otrzymały specjalny tytuł bezterminowy.
Program „Miejsce Inspiracji” skierowany jest do branży HoReCa, powstał w 2009 roku z inicjatywy Urzędu Miasta Lublin. Ideą przewodnią jest wyróżnienie miejsc, które poza świadczeniem podstawowych usług gastronomicznych, zapewniają gościom niezapomnianą kulinarną przygodę, która dla turystów często jest wyjątkowym wspomnieniem z pobytu w naszym mieście.
Wyróżnione tytułem “Miejsca Inspiracji” zostały lokale: 2 PiEr, Ansaldo, Legendy Miasta, Niepospolita, Ostro, Perliczka, Wytrawny i Za Kulisami.
Dodatkowo dwie restauracje otrzymały specjalny, bezterminowy tytuł, dzięki któremu zostaną “Miejscami Inspiracji” na stałe. Są to Restauracja Żydowska Mandragora oraz Perłowa Pijalnia Piwa.
Dr inż. Monika Michalak-Majewska – nauczyciel akademicki, kierownik pracowni gastronomicznej funkcjonującej na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii. Organizator warsztatów i wykładów w ramach Festiwali Naukowych, kierownik projektów finansowanych przez Ministerstwo Edukacji i Nauki, których celem jest popularyzacja osiągnięć nauki.
Zainteresowania naukowe: substancje aktywne biologicznie pochodzenia roślinnego, w szczególności roślin cebulowych oraz wpływ technik kulinarnych na kształtowanie cech prozdrowotnych żywności.
Przypominamy, że w ofercie Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii kandydaci znajdą kierunki skierowane do osób zainteresowanych żywieniem człowieka: szczegóły tutaj
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
NIP 712 010 37 75
REGON 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP