„Dietetyka dla Wszystkich” – relecja z wydarzenia

8 maja 2025 r. na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie odbyła się III edycja wydarzenia „Dietetyka dla Wszystkich”, objęta honorowym patronatem JM Rektora. Celem spotkania było promowanie wiedzy z zakresu żywienia i dietetyki wśród społeczności akademickiej oraz doskonalenie umiejętności studentów kierunku dietetyka.

fotografia

Wydarzenie zostało przygotowane przez studentów II stopnia I roku kierunku dietetyka pod merytoryczną opieką dr inż. Agnieszki Malik oraz dr Karoliny Nowosad, przy wsparciu prof. dr hab. Karoliny Wójciak, prodziekan Wydziału Nauko Żywności i Biotechnologii. Zgromadzona społeczność akademicka obejmowała władze Uniwersytetu, studentów, pracowników naukowych oraz kierowników katedr. Gośćmi byli również uczniowie szkół średnich z województwa lubelskiego. 

Głównym celem wydarzenia była popularyzacja wiedzy z zakresu zasad prawidłowego żywienia oraz kształtowanie poprawnych wyborów żywieniowych wśród szeroko pojętej społeczności studenckiej. Nie bez znaczenia byl też fakt, że tego dnia studenci kierunku dietetyka mogli zdobyć cenne doświadczenie w prowadzeniu edukacji żywieniowej.

fotografia

Gośćmi wydarzenia były władze Uczelni: prof. dr hab. Krzysztof Kowalczyk, rektor, dr hab. Urszula Kosior-Korzecka, prof. uczelni, prorektor ds. studenckich i dydaktyki oraz prof. dr hab. Bartosz Sołowiej, prorektor ds. nauki i współpracy z zagranicą. Obecni byli także dziekani Wydziału: prof. dr hab. Waldemar Gustaw oraz prof. dr hab. Karolina Wójciak, prodziekan.

liczni pracownicy naukowi, w tym kierownicy katedr. Oprócz studentów, na sali pojawili się też uczniowie z Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kraśniku wraz z opiekunem mgr Agnieszką Rozwałką. Swoich przedstawicieli wysłały również firmy i zakłady sponsorujące wydarzenie: MOJO,  IMBIR,  kino Bajka, Endorfina, Warsztat Nauki,  PWN.

fotografia

fotografia

Wydarzenie obfitowało w tematyczne panele warsztatowe oraz wykładowe:

  • Diety na szali – bezlaktozowa i bezglutenowa
  • Małe zmiany – duże rezultaty
  • Produkty wysokobiałkowe – hit czy kit
  • Słodziki vs cukier – co wybrać
  • Warsztaty z układania jadłospisów – Zdrowe żywienie w teorii i praktyce
  • panel analizy składu ciała i porad żywieniowych pod kierunkiem dr Karolina Nowosad
  • panel gastronomiczny – “Celebrowanie smaków”, prowadzony przez Łukasza Oronia, szefa restauracji „Legendy Miasta” przy udziale dr Moniki Michalak-Majewskiej
  • panel Fitoterapii  “Moc natury w twoich rękach – domowa fitoterapia” pod kierunkiem dr Bożeny Sosnowskiej
  • panel aktywności fizycznej – ćwicz z Endorfiną

fotografia

Na zakończenie spotkania uczestnicy zostali zaproszeni do wzięcia udziału w quizie z zakresu wiedzy dietetycznej. Nagrody zwycięzcom wręczyła prof. dr hab. Karolinę Wójciak, prodzielan Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii.

Ostatnim punktem wydarzenia bylo ogłoszenie zwycięzców konkursu publikowanego w mediach społecznościowych Wydziału Nauk o Żwyności i Biotechnologii na „Sałatkę dla Dziekana”.  Nagrody zwycięzcom wręczył prof. dr hab. Waldemar Gustaw, dziekan Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii.

fotografia

fotografia