„Dietetyka dla Wszystkich” – relacja z wydarzenia

Dzień Edukacji Żywieniowej pt. „Dietetyka dla wszystkich” został przygotowany przez Studentów pierwszego roku studiów stacjonarnych II stopnia kierunku dietetyka pod merytoryczną opieką dr inż. Agnieszki Malik oraz dr Karoliny Nowosad z Katedry Biotechnologii, Mikrobiologii i Żywienia Człowieka przy wsparciu prof. dr hab. Karoliny Wójciak, prodziekan Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii.

fotografia

Głównym celem wydarzenia była popularyzacja wiedzy z zakresu zasad prawidłowego żywienia oraz kształtowanie poprawnych wyborów żywieniowych wśród szeroko pojętej społeczności studenckiej. Nie bez znaczenia był też fakt, że tego dnia studenci kierunku dietetyka mogli zdobyć cenne doświadczenie w prowadzeniu edukacji żywieniowej.

Wydarzenie uświetnili swoją obecnością rektor Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie prof. dr hab. dr h. c. Krzysztof Kowalczyk, prorektor ds. studenckich i dydaktyki dr hab. Urszula Kosior-Korzecka, prof. uczelni oraz prorektor ds. nauki i współpracy z zagranicą prof. dr hab. Bartosz Sołowiej. W spotkaniu uczestniczył również dziekan Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii prof. dr hab. Waldemar Gustaw oraz prodziekan ds. studenckich i dydaktyki prof. dr hab. Karolina Wójciak oraz prof. dr hab. Urszula Pankiewicz a także pracownicy naukowo-dydaktyczni.

fotografia

Oprócz studentów pierwszego stopnia kierunków: technologia żywności i żywienie człowieka, biotechnologia, gastronomia i sztuka kulinarna, dietetyka, na sali byli obecni również uczniowie z Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kraśniku wraz z opiekunem mgr Agnieszką Rozwałką. Wydarzenie zostało wsparte przez następujących przedstawicieli otoczenia społeczno-gospodarczego: MOJO,  IMBIR,  kino Bajka, Endorfina, Warsztat Nauki,  PWN.

fotografia

fotografia

Wydarzenie obfitowało w tematyczne panele warsztatowe oraz wykładowe:

„Diety na szali – bezlaktozowa i bezglutenowa”;

„Małe zmiany – duże rezultaty”;

„Produkty wysokobiałkowe – hit czy kit?”;

„Słodziki vs cukier – co wybrać?”;

Warsztaty z układania jadłospisów pt. „Zdrowe żywienie w teorii i praktyce”

Panel analizy składu ciała i porad dietetycznych pod kierunkiem dr Karoliny Nowosad

Panel gastronomiczny – “Celebrowanie smaków”, prowadzony przez Pana Łukasza Oronia, szefa kuchni restauracji „Legendy Miasta” przy udziale dr Moniki Michalak-Majewskiej

Panel Fitoterapii pt. “Moc natury w twoich rękach – domowa fitoterapia” pod kierunkiem dr Bożeny Sosnowskiej

Panel aktywności fizycznej – ćwicz z Endorfiną

fotografia

 

fotografia

fotografia

Na zakończenie spotkania uczestnicy zostali zaproszeni do wzięcia udziału w quizie z zakresu wiedzy dietetycznej.

Do zobaczenia za rok!