8 maja 2025 r. na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie odbyła się III edycja wydarzenia „Dietetyka dla Wszystkich”, objęta honorowym patronatem JM Rektora. Celem spotkania było promowanie wiedzy z zakresu żywienia i dietetyki wśród społeczności akademickiej oraz doskonalenie umiejętności studentów kierunku dietetyka.
Wydarzenie zostało przygotowane przez studentów II stopnia I roku kierunku dietetyka pod merytoryczną opieką dr inż. Agnieszki Malik oraz dr Karoliny Nowosad, przy wsparciu prof. dr hab. Karoliny Wójciak, prodziekan Wydziału Nauko Żywności i Biotechnologii. Zgromadzona społeczność akademicka obejmowała władze Uniwersytetu, studentów, pracowników naukowych oraz kierowników katedr. Gośćmi byli również uczniowie szkół średnich z województwa lubelskiego.
Głównym celem wydarzenia była popularyzacja wiedzy z zakresu zasad prawidłowego żywienia oraz kształtowanie poprawnych wyborów żywieniowych wśród szeroko pojętej społeczności studenckiej. Nie bez znaczenia byl też fakt, że tego dnia studenci kierunku dietetyka mogli zdobyć cenne doświadczenie w prowadzeniu edukacji żywieniowej.
Gośćmi wydarzenia były władze Uczelni: prof. dr hab. Krzysztof Kowalczyk, rektor, dr hab. Urszula Kosior-Korzecka, prof. uczelni, prorektor ds. studenckich i dydaktyki oraz prof. dr hab. Bartosz Sołowiej, prorektor ds. nauki i współpracy z zagranicą. Obecni byli także dziekani Wydziału: prof. dr hab. Waldemar Gustaw oraz prof. dr hab. Karolina Wójciak, prodziekan.
liczni pracownicy naukowi, w tym kierownicy katedr. Oprócz studentów, na sali pojawili się też uczniowie z Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kraśniku wraz z opiekunem mgr Agnieszką Rozwałką. Swoich przedstawicieli wysłały również firmy i zakłady sponsorujące wydarzenie: MOJO, IMBIR, kino Bajka, Endorfina, Warsztat Nauki, PWN.
Wydarzenie obfitowało w tematyczne panele warsztatowe oraz wykładowe:
Na zakończenie spotkania uczestnicy zostali zaproszeni do wzięcia udziału w quizie z zakresu wiedzy dietetycznej. Nagrody zwycięzcom wręczyła prof. dr hab. Karolinę Wójciak, prodzielan Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii.
Ostatnim punktem wydarzenia bylo ogłoszenie zwycięzców konkursu publikowanego w mediach społecznościowych Wydziału Nauk o Żwyności i Biotechnologii na „Sałatkę dla Dziekana”. Nagrody zwycięzcom wręczył prof. dr hab. Waldemar Gustaw, dziekan Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii.
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
NIP 712 010 37 75
REGON 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP