Dzień Edukacji Żywieniowej pt. „Dietetyka dla wszystkich” został przygotowany przez Studentów pierwszego roku studiów stacjonarnych II stopnia kierunku dietetyka pod merytoryczną opieką dr inż. Agnieszki Malik oraz dr Karoliny Nowosad z Katedry Biotechnologii, Mikrobiologii i Żywienia Człowieka przy wsparciu prof. dr hab. Karoliny Wójciak, prodziekan Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii.
Głównym celem wydarzenia była popularyzacja wiedzy z zakresu zasad prawidłowego żywienia oraz kształtowanie poprawnych wyborów żywieniowych wśród szeroko pojętej społeczności studenckiej. Nie bez znaczenia był też fakt, że tego dnia studenci kierunku dietetyka mogli zdobyć cenne doświadczenie w prowadzeniu edukacji żywieniowej.
Wydarzenie uświetnili swoją obecnością rektor Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie prof. dr hab. dr h. c. Krzysztof Kowalczyk, prorektor ds. studenckich i dydaktyki dr hab. Urszula Kosior-Korzecka, prof. uczelni oraz prorektor ds. nauki i współpracy z zagranicą prof. dr hab. Bartosz Sołowiej. W spotkaniu uczestniczył również dziekan Wydziału Nauk o Żywności i Biotechnologii prof. dr hab. Waldemar Gustaw oraz prodziekan ds. studenckich i dydaktyki prof. dr hab. Karolina Wójciak oraz prof. dr hab. Urszula Pankiewicz a także pracownicy naukowo-dydaktyczni.
Oprócz studentów pierwszego stopnia kierunków: technologia żywności i żywienie człowieka, biotechnologia, gastronomia i sztuka kulinarna, dietetyka, na sali byli obecni również uczniowie z Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kraśniku wraz z opiekunem mgr Agnieszką Rozwałką. Wydarzenie zostało wsparte przez następujących przedstawicieli otoczenia społeczno-gospodarczego: MOJO, IMBIR, kino Bajka, Endorfina, Warsztat Nauki, PWN.
Wydarzenie obfitowało w tematyczne panele warsztatowe oraz wykładowe:
„Diety na szali – bezlaktozowa i bezglutenowa”;
„Małe zmiany – duże rezultaty”;
„Produkty wysokobiałkowe – hit czy kit?”;
„Słodziki vs cukier – co wybrać?”;
Warsztaty z układania jadłospisów pt. „Zdrowe żywienie w teorii i praktyce”
Panel analizy składu ciała i porad dietetycznych pod kierunkiem dr Karoliny Nowosad
Panel gastronomiczny – “Celebrowanie smaków”, prowadzony przez Pana Łukasza Oronia, szefa kuchni restauracji „Legendy Miasta” przy udziale dr Moniki Michalak-Majewskiej
Panel Fitoterapii pt. “Moc natury w twoich rękach – domowa fitoterapia” pod kierunkiem dr Bożeny Sosnowskiej
Panel aktywności fizycznej – ćwicz z Endorfiną
Na zakończenie spotkania uczestnicy zostali zaproszeni do wzięcia udziału w quizie z zakresu wiedzy dietetycznej.
Do zobaczenia za rok!
ul. Akademicka 13, 20-950 Lublin
NIP 712 010 37 75
REGON 000001896
ePUAP: /UP-Lublin/SkrytkaESP