W naszym kraju rocznie marynuje się 5 milionów ton żywności. Statystycznie rzecz biorąc, do kosza co sekundę trafia 150 kilogramów jedzenia. Coraz popularniejsza ideologia zero waste – zero odpadów idealnie wpisuje się w gospodarkę obiegu zamkniętego. Dr inż. Anna Wirkijowska z Katedry Inżynierii i Technologii Zbóż przekonuje, że tzw. wytłoki owocowo-warzywne mogą z powodzeniem zastępować dodatki spulchniające i zagęstniki do wypieków. Rolę tę spełnią także pozostałości po nasionach roślin leczniczych. Więcej informacji w podcaście “Żyj zdrowo”. 

pestki owocu granatu w szklanej misce, obok sok z granatu w szklance

zdjęcie: pexels

podcasty.radiolublin.pl, "Żyj Zdrowo" z dn. 12.11.2025
Zobacz

więcej o Zero Waste w artykule współautorstwa dr inż. Anny Wikijowskiej:
„Zero waste” czy to da się jeść z chlebem. Cykl „Poznaj świat nauki o żywności”.