CLB w nowym projekcie badawczym B+R!
Miło nam poinformować, że Centralne Laboratorium Badawcze świadczy wsparcie analityczne i badawcze w innowacyjnym projekcie B+R „Wpływ udoskonalonych technologii wykorzystujących gazy obojętne na etapie przed fermentacyjnej obróbki moszczu na skład chemiczny, jakość sensoryczną oraz właściwości nutraceutyczne wina”.
Projekt realizowany jest przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach w partnerstwie z Uniwersytetem Przyrodniczym w Lublinie ze środków Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa z siedzibą w Warszawie (Umowa nr 00106.DDD.6509.00190.2022.13 z dn. 26 października 2023 r.). Wartość projektu to 1 865 435,00 zł. Okres trwania projektu: 26.10.2023 – 31.12.2024 r.
Kierownik projektu: dr inż. Anna Stój, główni wykonawcy: dr Iwona Szot, dr Magdalena Kapłan, dr inż. Tomasz Czernecki.
Projekt ma na celu określenie wpływu zastosowania gazów obojętnych (azotu, dwutlenku węgla, argonu i ich mieszanin) w trakcie procesu maceracji i tłoczenia moszczu w pilotażowej prasie pneumatycznej na skład chemiczny, jakość sensoryczną oraz właściwości nutraceutyczne moszczy i wyprodukowanych z nich win białych oraz różowych. Zostanie zaprojektowana i wykonana prototypowa prasa pneumatyczna z zamkniętym systemem tłoczenia. Wyprodukowane przez rolników moszcze i wina, chronione gazami szlachetnymi oraz niezabezpieczone przed kontaktem z tlenem, zostaną poddane badaniom fizykochemicznym oraz analizie sensorycznej.
Rezultatem projektu będzie opracowanie i wdrożenie optymalnej, innowacyjnej technologii produkcji win, dzięki czemu powstanie produkt charakteryzujący się wysoką jakością sensoryczną i wartością zdrowotną.