Analityka, bezpieczeństwo i certyfikacja żywności – żywność pod lupą

Analityka, bezpieczeństwo i certyfikacja żywności to jeden z kierunków studiów podyplomowych dostępnych w ofercie Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie. Dlaczego współcześnie to tak istotna dziedzina? Jak wyglądają zajęcia? W rozmowie Zuzanny Skwarek z Działu Rekrutacji i Promocji Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie z prof. dr hab. Jolantą Król, profesor uczelni i  kierownikiem tych studiów,  odpowiadamy na najczęstsze pytania kandydatów.

Zuzanna Skwarek: Co było podstawą do opracowania programu studiów?

prof. dr hab.  Jolanta Król: Program studiów został opracowany z uwzględnieniem aktualnych potrzeb rynku pracy. Postępujący rozwój technologii, systemów zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności oraz nowoczesnych metod analitycznych w przemyśle spożywczym stawia nowe wymagania przed specjalistami odpowiedzialnymi za jakość i bezpieczeństwo żywności. 

Z.S: Jaką wiedzę i umiejętności można zdobyć podczas tych studiów podyplomowych?

J.K: Studia podyplomowe Analityka, bezpieczeństwo i certyfikacja żywności umożliwiają rozszerzenie i ugruntowanie wiedzy z zakresu produkcji żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, nowoczesnych metod analitycznych stosowanych w kontroli jakości żywności, identyfikacji zagrożeń biologicznych, chemicznych i fizycznych na każdym etapie łańcucha żywnościowego „od pola do stołu” oraz metod ich eliminacji lub ograniczania, wymagań przepisów prawa żywnościowego, systemów zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności: obowiązkowych (GHP, GMP, HACCP) i dobrowolnych (ISO 22000, BRC, IFS, FSSC), zasad przeprowadzania audytów i procesu certyfikacji oraz zasad urzędowego nadzoru  nad jakością i bezpieczeństwem żywności.

Z.S: Czy dużo jest praktyki i jakie umiejętności praktyczne zdobywają słuchacze?

J.K: Studia trwają 2 semestry. Łączna liczba godzin: 250, w tym: 120 godzin zajęć praktycznych. Przygotowują słuchaczy do praktycznego zastosowania nowoczesnych metod analitycznych w kontroli jakości żywności, wdrażania i dokumentowania systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności, przeprowadzania audytów wewnętrznych i udziału w procesach certyfikacji. W trakcie studiów istnieje możliwość uzyskania certyfikatów: „Audytora Wewnętrznego Systemu Bezpieczeństwa Żywności HACCP” oraz “Asystenta Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności”, ale trzeba zaznaczyć, że jest to egzamin zewnętrzny za dodatkową opłatą.

Z.S: Przez kogo prowadzone są zajęcia na studiach podyplomowych Analityka, Bezpieczeństwo i Certyfikacja Żywności?

J.K: Zajęcia prowadzone są przez specjalistów z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, wykładowców z innych uczelni, a także praktyków posiadających doświadczenie w obszarze jakości i bezpieczeństwa żywności, audytowania, nadzoru oraz certyfikacji systemów.

Z.S: Gdzie mogą znaleźć zatrudnienie absolwenci tych studiów?

J.K: Studia umożliwiają podniesienie kwalifikacji i awans zawodowy oraz przekwalifikowanie się w kierunku specjalizacji związanych z jakością i bezpieczeństwem żywności. Absolwent studiów może znaleźć zatrudnienie jako specjalista ds. jakości i bezpieczeństwa żywności: w zakładach przemysłu spożywczego, w laboratoriach badawczych i kontrolnych, w organach urzędowego nadzoru nad żywnością, w jednostkach audytujących i certyfikujących wyroby, usługi oraz systemy zarządzania jakością.

Z.S: Bardzo dziękuję za rozmowę!

 

Kierunek analityka, bezpieczeństwo i certyfikacja żywności to odpowiedź na rosnące wymagania rynku pracy i dynamiczny rozwój branży spożywczej. Studia podyplomowe oferowane przez Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie dają solidne podstawy teoretyczne i praktyczne, przygotowując specjalistów do efektywnego działania na rzecz bezpieczeństwa żywności – od produkcji, przez kontrolę jakości, aż po certyfikację i nadzór.


Studia podyplomowe trwają 2 semestry.
Opłata: 1850 zł/ semestr
Program studiów i wykaz kierunkowych efektów kształcenia:

Kontakt w sprawie rekrutacji:
Dział Kształcenia Praktycznego i Ustawicznego
Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Tel: 081 445 61 03
Mail: ksztalcenie@up.lublin.pl
Adres: ul. Głęboka 31, pok. 115 F