Bukiet polnych kwiatów, czyli piękniejsza strona chwastów

Opis:  Chwasty, z rolniczego punktu widzenia, są postrzegane bardzo negatywnie. Utrudniają zbiór roślin uprawnych, zabierają cenne składniki pokarmowe, ograniczają dostęp światła, co prowadzi do znacznego obniżenia plonu. Nie dziwne więc, że rolnik, w obawie o swoją uprawę, stosuje wszelkie środki, aby ograniczyć występowanie chwastów. Mają one jednak wiele zalet. Zachwycają zarówno pięknymi barwami, jak i intensywnym zapachem. Nie wyobrażamy sobie krajobrazu wiejskiego pozbawionego polnych kwiatów. Porastają całe łąki, komponując przepiękne kolorowe „dywany”, lub miedze, tworząc wielobarwne przerywniki pomiędzy jednolitymi polami. Są inspiracją i motywem przewodnim w wielu dziełach literackich, malarskich, a przede wszystkim w folklorze wszystkich regionów Polski. Chwasty od wieków są wykorzystywane w ziołolecznictwie, a ich właściwości lecznicze doceniane są nie tylko przez naszych przodków, ale także przez przemysł farmaceutyczny. Chwasty są również środowiskiem życia i źródłem pokarmu dla wielu pożytecznych owadów, tj. biedronek, mrówek, chrząszczy czy ważek.

 

Prowadzący: Sylwia Chojnacka, Hubert Rusiecki, Studenckie Koło Naukowe Agronomów

 

Liczba osób: 30

Lokalizacja: Uczelnia 

Czas trwania: 45 – 60 min

Forma: wykład, warsztat, zajęcia interaktywne, prezentacja multimedialna