Szybka ocena podstawowych parametrów jakości ziarna wybranych gatunków zbóż i innych roślin

Opis:  Na spektrometrze na podczerwień Omega Analizator Grain wykonana zostanie ocena jakościowa ziarna pszenicy, pszenżyta, jęczmienia, żyta, rzepaku, kukurydzy i soi. Omega G jest urządzeniem do szybkiej i dokładnej analizy całego ziarna. Nowoczesny analizator pracuje w technice NIR-T i wyposażony jest w szybki procesor wewnętrzny PC – do wysoce precyzyjnego oznaczania składników całego ziarna i mąki. Analizator Omega G wykonuje szybkie analizy całego ziarna i dostarcza równoczesnej informacji o procentowej zawartości białka, wilgotności, tłuszczu, włókna, wskaźnika sedymentacji, glutenu, skrobi oraz glukozynolanów w rzepaku.

 

Prowadzący: Beata Krusińska

 

Liczba osób: 30

Lokalizacja: Uczelnia (Katedra Ekologii Rolniczej, ul. Akademicka 13)

Czas trwania: 1h

Forma:  prezentacja multimedialna, zajęcia w laboratorium