Chemia w kuchni

Opis: W prezentacji postaram się udowodnić, że doświadczenia chemiczne niekoniecznie muszą być wykonywane w naukowym laboratorium a każdy z nas, często nieświadomie, jest ich wykonawcą. Spróbujemy razem przez kuchenne drzwi zajrzeć do królestwa chemii. Na podstawie wiedzy chemicznej postaram się wyjaśnić zjawiska zdumiewające zwykłego człowieka, które na pozór wydają się być magicznymi sztuczkami. Kuchnia to doskonały warsztat pracy, w którym można odkrywać i wyjaśniać takie ciekawe zjawiska jak stworzenie gazowej fontanny. To dzięki chemicznym prawom przy kuchennym stole radzimy sobie z wieloma niedogodnościami życia codziennego np. wiemy jak oczyścić srebro czy jak pozbyć się kamienia z czajnika.

 

Prowadzący: Jadwiga Stachowicz

 

Liczba osób:  zależna od dostępnej sali

Lokalizacja: Uczelnia / możliwy wyjazd do szkół
Czas trwania: 45-60 min

Forma: wykład, prezentacja multimedialna